Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı yöneticileri iş doyumuna yönelik bir araştırma(Ankara örneği)
A Study on the jop satisfaction of the managers in the central and province ordanization of the ministry of health (Ankara exapnple)
- Tez No: 123726
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET MÜNİR ACUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Yönetim, Yönetici, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmeti, Job Satisfaction, Management, Manager, Ministry of Health, Health Service
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 14176
Özet
154 ÖZET Sağlık Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin İş Doyumuna Yönelik Bir Araştırma (Ankara Örneği) İşgörenin işini veya önemli iş değerlerini değerlendirmesi sonucu algıladığı ve hoşa giden olumlu duygusal durum olarak tanımlanan iş doyumu, oldukça karmaşık ve bir çok etkenden etkilenen soyut bir kavramdır. İş doyumu; sosyal ve kişisel etkenlerden, işgörenin genel yaşamındaki doyum ve mutluluk durumundan etkilenmekte, moral, iş tutumları, iş başarımı ve güdülenme kavramlarıyla da yakından ilgilidir. Bu araştırma, betimsel nitelikte ansal tarama modeli bir çalışma olup, Ankara ilinde Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında çalışan yöneticilerin iş doyum düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmış, araştırma grubundaki 205 yönetici tarafından doldurulan anketler değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada kullanılan ölçme aracı, Balcı (1985) tarafından geliştirilip eğitim yöneticilerine uygulanmış, geçerliliği ve güvenilirliği test edilmiş, likert tipi beş seçenekli iş doyum ölçeğidir. Yöneticilerin işin çeşitli etkenlerine göre iş doyum düzeylerini ortaya koymak için kullanılan ölçme aracında,“iş ve niteliği”,“yönetim ve denetim”,“ücret”,“gelişme ve yükselme imkanları”,“çalışma koşulları”,“birlikte çalışılan kişiler”ve“örgütsel ortam”etkenleri yer almaktadır. Bu araştırmada kullanılan her bir bağımsız değişkene göre her bir iş doyum etkeninden iş doyum düzeyi ve toplam iş doyum düzeyleri arasında fark olup olmadığı araştırılarak, hangi etkenin daha çok duyumsuzluğa neden olduğu saptanmaya çalışılmıştır. Ayrıca her bir bağımsız değişken ile yöneticilerin görevlerinden ayrılma/ ayrılmama düşünceleri arasında fark olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma grubunu oluşturan Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatındaki 152 yöneticiden, Ankara İl Sağlık Müdürlüğünde bulunan 29 yöneticiden ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 24 Sağlık Grup Başkanından elde edilen bulgulara göre; Sağlık Bakanlığı merkez yöneticilerinin, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü yöneticilerinin ve Sağlık Grup Başkanlarının her bir iş doyum etkeninden doyumsuz oldukları, toplam iş doyum düzeylerinin de çok düşük olduğu bulunmuştur. Bu genel iş duyumsuzluğu çerçevesinde, öğrenim durumu yüksek lisans ve üzeri düzeyinde olan yöneticilerin“ücret”etkeninden diğer öğrenim durumundaki yöneticilere göre daha fazla doyumsuz oldukları, görevden ayrılma isteğinin bu gurupta daha fazla olduğu bulunmuştur. Sağlık Grup Başkanlarının, Şube Müdürlerinin ve Daire Başkanlarının“yönetim ve denetim”,“gelişme ve yükselme”iş doyumu etkenlerinden ve toplam iş doyum düzeyinden, Sağlık Grup Başkanlarının“ücret”iş doyum etkeninden, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü yöneticilerinin“çalışma koşullan”etkeninden daha fazla doyumsuz oldukları saptanmıştır. Kurumları merkez ve taşra teşkilatı olarak ayırdığımızda ise, taşra teşkilatı yöneticilerinin“ücret ve çalışma koşulları”iş doyum etkenlerinden daha fazla doyumsuz oldukları saptanmıştır. Ayrıca taşra teşkilatı yöneticilerinin görevlerinden ayrılma düşüncesinin merkez teşkilatı yöneticilerine göre daha fazla olduğu bulunmuştur.155 Yaş etkenine göre 20-35 yaş grubunun, toplam çalışma süresine göre 0-5 ile 6-10 yıl çalışanların ve yönetici olarak çalışma sürelerine göre 6-10, 0-5 ve 11-15 yıl arası yöneticilik yapanların“çalışma koşullan”iş doyum etkeninden daha doyumsuz oldukları saptanmıştır. Herhangi bir sivil toplum örgütüne üye olan yöneticilerde“çalışma koşulları ve örgütsel ortam”iş doyum etkenlerinden duyumsuzluğun fazla olduğu, üye olanlarda görevlerinden ayrılma düşüncesinin, üye olmayanlara göre daha fazla olduğu bulunmuştur. Görevinden ayrılmak isteyen yöneticilerin“birlikte çalışılan kişiler”etkeni dışında tüm iş doyum etkenlerinden, ayrılmak istemeyenlere göre daha doyumsuz oldukları saptanmıştır. Sonuç olarak araştırma grubunu oluşturan yöneticilerin her bir iş doyum etkeninden ve toplam iş doyum düzeyinden doyumlarının oldukça düşük olduğu, özellikle“yönetim ve denetim”,“ücret”,“çalışma koşulları”,“örgütsel ortam”ve“gelişme ve yükselme imkanları”iş doyum etkenlerinden daha fazla doyumsuz oldukları ve iş doyumları düşük olan yöneticilerin görevlerinden ayrılma isteğinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar çerçevesinde, sağlık hizmet kalitesini ve sunumunu direk etkileyecek olan araştırma grubundaki yöneticilerin işten doyumlarını artırıcı bir takım önlemlerin alınmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
156 SUMMARY A Study on the job satisfaction of the Managers in the Central and Province Organization of the Ministry of Health (Ankara Example) Job satisfaction, which is defined as the pleasing positive emotional condition and which the worker perceives as a result of his evaluation on his job or his job values, is an abstract concept which is quite complicated and is affected by different factors. Job satisfaction is affected by social and personal factors, the general condition of satisfaction and happiness in worker's life and is closely related with the concepts of morale, work attitude, work achievement and motivation. This research is an instantaneous scanning model study having descriptive characteristic, it is conducted with the aim of determining the job satisfaction levels of the managers working in central and province organizations of Ministry of Health in Ankara, and the pools filled by 205 managers in the research group are taken into evaluation. The measurement tool used in the research is the likert type job satisfaction scale with five choices, which is developed by Balcı (1985) and applied to educational managers and whose validity and reliability is tested.“ Job and its characteristic”,“management and control”,“wage”,“improvement and promotion opportunities”,“working conditions”,“people working together”and“organizational environment”exist in the measurement tool used to bring up the satisfaction levels of the managers with respect to the various factors of the work. Which factor causes more dissatisfaction was tried to be fixed by searching whether there is difference between job satisfaction level in terms of each job satisfaction factor and total job satisfaction levels, with respect to each independent variable used in this research. Besides, whether there is difference between each independent variables and ideas of the managers about leaving/ not living their jobs was searched. According to the findings obtained from 152 managers in the central organization of Ministry of Health, 29 managers in Ankara City Health Directorate and 24 Health Group Chiefs affiliated to Ankara City Health Directorate, which constitute the research group; It was found that Ministry of Health central managers, Ankara City Health Directorate Managers and Health Group Chiefs are dissatisfied in terms of each satisfaction factor and also their total satisfaction level is very low. Within the framework of this general job dissatisfaction, it was found that the managers whose educational level is graduate level is more dissatisfied than the managers having other educational levels in terms of“wage”factor and the desire of leaving the job is more in this group. It was determined that Health Group Chiefs, Office Directors and Directorates are more dissatisfied in terms of“management and control”,“improvement and promotion”job satisfaction factors and total job satisfaction level; Health Group Chiefs are more dissatisfied in terms of“wage”job satisfaction factor; Ankara City Health Directorate managers are dissatisfied in terms of“working conditions”factor. When we classify the institutions as central and province organizations, that the province organization managers are more dissatisfied in terms of“wage and working conditions”job satisfaction157 factors was determined. Besides, it was found that the idea of leaving job of province organization managers is more than that of central organization managers. It was determined that 20-35 age group with respect to age factor, the people working for 0-5 and 6-10 years with respect to total working duration, the people working as a manager for 0-5, 6-10 and 11-15 years are more dissatisfied in terms of“working conditions”job satisfaction factor. Dissatisfaction in terms of“working conditions and organizational environment”job satisfaction factor exits more in the managers who are the members of any civil society organization. It was found that the idea of leaving job is found more in the ones who are members than the ones who are not members. Managers who want to leave their jobs are more dissatisfied than the ones who don't wont to leave, in terms of all satisfaction factors except for“people working together”factor. As a result, it was observed that the managers constituting the research group have pretty low satisfaction levels in terms of each job satisfaction factor and total job satisfaction levels, they are more dissatisfied in terms of“management and control”,“wage”,“working conditions”,“organizational environment”and“improvement and promotion opportunities”job satisfaction factors and the desire of leaving job of the managers whose job satisfaction is low is more. Within the framework of the results obtained from the research, suggestions that some precautions be taken to enhance the job satisfaction of the managers in the research group which will influence the health service quality and presentation was made.