Uzatılmış etkili C vitamini formülasyonlarına yönelik araştırmalar
Investigations on prolonged release vitamin C formulations
  1. Tez No: 123737
  2. Yazar: FATİH KAYSERİLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KANDEMİR CANEFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Askorbik asit, Mikropellet, Akışkanlaştıran Yatak, Uzatılmış Etki, Enterik Kaplama, Ascorbic acid, Micropellet, Fluidised bed, Prolonged release, Enteric release
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 11105
Özet
98 ÖZET Uzatılmış Etkili C Vitamini Formülasyonlarına Yönelik Araştırmalar Bu tez çalışmasında suda çözünen vitaminlerden olan askorbik asidin rasyonel kullanımını daha uygun hale getirmek için uzatılmış etkili formülasyonlarının hazırlanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Mikropellet hazırlama yöntemi olarak akışkanlaştıran yatak sistemi ve polimer olarak da, uzatılmış etki sağlamak amacıyla, Eudragit S, L ve bunların karışımlarının sulu dispersiyonları kullanılmıştır. Cihazın parametrelerinin oturtulmasından sonra, değişik kaplama dispersiyonları ile mikropelletler üretilmiş ve elde edilen mikropelletlerde görünüm, ufalanma- aşınma, partikül büyüklüğü dağılımı, akış özelliği, küme dansitesi, nem miktarı, çözünme hızı gibi kontroller yapılarak hedefe en uygun formülasyon belirlenmesine gidilmiştir. Hedefe ulaşmadaki en uygun yöntemin, önce Eudragit L 30 D-55 ile kaplanan mikropelletlerin üzerlerinin Eudragit S 100' ün sulu dispersiyonu ile kaplanması olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
99 SUMMARY Investigations on Prolonged Release Vitamin C Formulations In this study, investigations have been carried out to prepare prolonged release formulations of ascorbic acid in order to obtain a more effective dissolution profile of the drug. For the preparation of micropellets, fluid bed method was chosen and also, in order to obtain a prolonged effect, aqueous dispersions of Eudragit S, L and their mixtures were used. After setting the parameters of fluid bed, micropellets were produced using different coating dispersions. After the production, morphology, friability, particle size distribution, flow properties, bulk density, moisture content and dissolution tests were carried out on the micropellets. The most appropriate formulation for the aim was chosen according to these tests. It was seen that the best method to obtain our goal was by, first coating ascorbic acid crystals with Eudragit L 30 D 55 and then coating these micropellets with the aqueous dispersion of Eudragit S 100.