Farklı pelet bağlayıcılarının Tilapia (tatlısu çipurası - Oreochromis niloticus L. 1758) rasyonlarında besi performansı ve vücut bileşimine etkileri
The Effects of different pellet binders on growth performance and body composition of Tilapia (Oreochromis niloticus L. 1758)
  1. Tez No: 123791
  2. Yazar: YASEMİN BİRCAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ERGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tilapia, Oreochromis niloticus, bağlayıcı madde, büyüme, Tilapia, Oreochromis niloticus, pellet binders, growth
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
55 ÖZET Farklı Pelet Bağlayıcılarının Tilapia {Oreochromis niloticus L. 1758) (Tatlı Su Çipurası) Rasyonlarında Besi Performansı ve Vücut Bileşimine Etkileri Farklı pelet bağlayıcı olarak alginat, patates nişastası, karboksi-metil selüloz, melas ve bentonitin %1 ve %2'lik düzeylerinin tilapia yavrularının gelişim performansları ve vücut madde bileşenleri üzerine etkileri incelenmiştir. Grupların başlangıç canlı ağırlık ortalamaları 1,03±0,48 g ile 1,22±0,42 g (p>0.05) ve toplam boy ortalamaları 3,81 ±0,76 cm ile 4,07±0,72 cm arasında değişim göstermiştir (p>0,05). Deneme sonu (210. gün) en iyi toplam boy değeri 15,31 ±0,69 cm ile %2 patates nişastası (PN) grubundan elde edilmiş, canlı ağırlık ortalamalarında ise, en iyi değerin 47,22±1,98 g ile %1 PN ve 46,20±2,72 g %2 PN grubuna ait olduğu bulunmuştur. BN grupları genel olarak en düşük canlı ağırlık değerlerini göstermiştir. En iyi canlı ağırlık kazancı 46,07±1,17 g ile %1 PN grubu ile %2 PN (45,04±1,01 g) grubundan saptanmıştır. En düşük canlı ağırlık kazancı ise 41,27±0,65 g ile %2 BN grubundan elde edilmiştir. En yüksek SBO değerleri ortalama 1,79 ile %2 Alg., %1 M, ve kontrol grubundan elde edilmiştir. Protein etkinlik oranlan tüm gruplarda ortalama 0,91 ±0,01 g arasında bulunmuştur. En iyi yem değerlendirme oranı %1 PN (2,38) ve %2 PN (2,33) gruplarından elde edilmiştir. Vücut madde bileşenleri üzerine bağlayıcıların etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Yaşama oranı %97,77-100 arasında değişim göstermiştir. Değişik bağlayıcı maddeler kullanılarak hazırlanan tilapia peletlerinin suya dayanımları (26±1°C su sıcaklığı) deneme koşullarında, tüm gruplar için, 6 saat 35 dakika ve 2 saat 25 dakika arasında (CMS>BN>Alg>M>Kontrol>PN) değişmiştir. Bu sonuçlara göre PN'nın bağlayıcı gücünün zayıf olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
56 SUMMARY The Effects of Different Pellet Binders on Growth Performance and Body Composition of Tilapia (Oreochromis niloticus L. 1758) In this study, the effects of using 1% and 2% levels of, alginate (Alg.), potato starch (PN), carboxymethillcellulose (CMS), mollasse (M), and bentonite (BN) (as different pellet binders) on growth performance, and body composition of Tilapia fry (Oreochromis niloticus) were studied. Initialy weights and total lengths of groups were 1,03±0,48 g - 1,22±0,42 g (p>0.05), 3,81 ±0,76 cm - 4,07±0,72 cm (p>0,05) respectively. At the end of the trial (day 210) the highest total length (15,31 ±0,69 cm 2% PN) and weight (47,22±1,98 g 1% PN and 46,20±2,72 g 2% PN) were found in PN groups. The lowest weights were determinated at the BN groups generally. The highest weigth gain were found 1% PN (46,07±1,17 g) and 2% PN (45,04±1,01 g) groups. And the lowest weight gain was found at 2% BN (41,27±0,65 g) group. The mean value of highest SBO were determinated at 2% Alg., 1% M and contol groups. Protein efficiency ratio (0,91 ±0,01 g) were found in similaryly rate within groups. 1% PN (2,38) and 2% PN (2,33) levels were determinated as the beter food conversion rate of this study. The binders were not adverse effects on body compositions of tilapia. The survival rate were found between %97,77-100 at all the groups. Water stability of tilapia feed pellets prepared using different binding materials in 26±1C° water temperature trial condition the highest mean value were between 6 hours 35 minutes and 2 hours 25 minutes of all groups (CMS>Alg.>M>Kontrol>PN). İn this results starch was found to be a poor binder.