Acil serviste iskemik serebrovasküler olay ön tanılı hastalarda baş-boyun bilgisayarlı tomografi anjiyografi kullanımının hasta yönetimine etkisi
The effect of using head and neck computed tomography angiography on patient management in patients with a preliminary diagnosis of ischemic cerebrovascular event in the emergency department.
  1. Tez No: 856214
  2. Yazar: ALİ ERDEM GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DİKME
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik SVO, Trombektomi, Baş-Boyun BTA, acil servis, Ischemic CVA, Thrombectomy, Head and Neck CTA, Emergency Department
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında acil servisten istenen baş-boyun BTA tetkiklerinin ön tanı‐radyolojik sonuç dağılımının araştırılması amaçlandı. Bu sayede görüntüleme alışkanlıklarını, endikasyon ve sonuç ilişkisi üzerinden değerlendirerek, normal başboyun BTA tetkik oranlarını ortaya koymayı amaçladık. Gereçler ve yöntem: Tek merkezli, retrospektif, kesitsel, gözlemsel planlanan tez çalışmasının acil servise başvuran ön tanısında iskemik SVO düşünülen tüm erişkin hastalar çalışmanın evrenini oluşturdu. Baş-boyun BTA tetkiki olan hastalar ise çalışma popülasyonunu oluşturdu ve popülasyon içerisinden dahil edilme ve dışlama kriterlerine uygun hastalar seçilerek örneklem oluşturuldu. Hastaların demografik verileri, acil servis başvurusundaki şikayeti, yaşamsal bulguları, tetkik sonuçları, nörogörüntüleme raporu (Beyin BT, Difüzyon MRG, baş-boyun BTA), laboratuvar sonuçları, sonlanımları, girişimsel işlem ihtiyacı, mortalite ve morbidite durumu kaydedildi. Baş-boyun BTA raporunda büyük damar oklüzyonu saptanan ve saptanmayan hastalar arasında çalışmanın amaçlarına yönelik karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 364 hasta alındı, 59 hastada (%16,2) büyük damar oklüzyonu saptandı, 24 hasta trombektomiye alındı. Hastaların 207'si (%56.9) erkekti, 289 (%79.6) hastada komorbid hastalık vardı. En sık görülen hastalık HT idi. AF ve KVS hastalarının oranı BTA sonucuna göre büyük damar oklüzyonu açısından anlamlı daha yüksek saptandı. En sık semptom motor güç kaybı idi; bilinç değişikliği, duysal kayıp, konuşma bozukluğu, serebellar bulgu, fasiyal paralizi ve görme bozukluğu semptomları takip etti. Motor güç kaybı ve bilinç değişikliği olan hastalarda BTA'da büyük damar oklüzyonu istatistiksel olarak daha yüksek saptandı; duysal bulgu ve serebellar bulguda ise daha düşük saptandı. Laboratuvar ile BTA uygunluğu arasında RDW dışı tetkiklerde anlamlı bulgu saptanmadı. BAMFORD'a göre TACI hastalarında büyük damar oklüzyonu saptanma durumu anlamlı yüksekti. Hastaların çoğunluğu ilk 4.5 saat içinde başvurdu. Semptom süresi ilk 4.5 saat olan hastalarda büyük damar oklüzyonu daha yüksek saptandı. GKS düşüklüğü büyük damar oklüzyonu açısından istatistiksel anlamlı bulunurken, NIHSS yüksek hastaların büyük damar oklüzyonu saptanma durumu istatistiksel anlamlı yüksekti. İskemik SVO tanılı grubun büyük damar oklüzyonu saptanma durumu anlamlı yüksekti. Trombolitik uygulanan grup benzer şekilde istatistiksel olarak anlamlı daha yüksekti. YBÜ yatış oranı anlamlı olarak yüksek saptanırken; 30 günlük mortalite açısından gruplar arasında ilişki bulunamadı. Sonuç: İskemik SVO acil servis başvuruları arasında hızlı ve doğru yönetimi göz önüne alındığında önemli bir yer tutar. Tez çalışmamız sonucunda acil servis hastalarında iskemik SVO ön tanısında BTA kullanımı araştırıldığında; büyük damar oklüzyonu saptanma oranı %16,2 ve trombektomiye alınma oranı ise büyük damar oklüzyonlu olgularda %40,7 bulundu. Bu sebeple BTA tetkikinin rutin kullanımı yerine seçili hasta grubunda kullanımının daha bedel etkin bir yöntem olacağını düşünmekteyiz. KVS ve AF varlığı, GKS düşüklüğü, NIHSS yüksekliği, motor kayıp ve bilinç değişikliği ile başvuran hasta gruplarında semptom süresi 4,5 saatin altında ise ve BAMFORD'a göre TACI saptanana hasta gruplarında BTA ile büyük damar oklüzyonu etkin şekilde öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis study, it was aimed to investigate the preliminary diagnostic-radiological result distribution of head and neck CTA examinations requested from the emergency department. In this way, we aimed to reveal normal head and neck CTA examination rates by evaluating imaging habits in terms of the relationship between indication and result. Materials and methods: All adult patients admitted to the emergency department with a preliminary diagnosis of ischemic CVA constituted the population of the study, which was planned as a single-center, retrospective, cross-sectional and observational study. Patients who had a head and neck CTA examination constituted the study population, and a sample was created by selecting patients from the population who met the inclusion and exclusion criteria. Demographic data of the patients, complaints at emergency service admission, vital signs, examination results, neuroimaging report (Brain CT, Diffusion MRI, head and neck CTA), laboratory results, outcomes, need for interventional procedures, mortality and morbidity status were recorded. Comparisons were made between patients with and without large vessel occlusion detected in the head and neck CTA report for the purposes of the study. Results: 364 patients were included in the study, 59 patients (16.2%) were in the group with large vessel occlusion, and 305 patients (83.8%) were in the group without large vessel occlusion. 207 (56.9%) of the patients were male and 289 (79.6%) patients had comorbid diseases. The most common comorbid disease was HT. The rate of AF and CVS patients was found to be significantly higher in terms of large vessel occlusion according to the CTA results. The most common symptom is loss of motor power, respectively; Symptoms of change in consciousness, sensory loss, speech disorder, cerebellar sign, facial paralysis and visual impairment followed. The detection of large vessel occlusion on CTA is statistically higher in patients with symptoms of loss of motor power and change in consciousness; Sensory findings and cerebellar findings were found to be lower. No significant findings were detected in non-RDW examinations between laboratory and CTA compatibility. According to BAMFORD, the detection of large vessel occlusion on CTA was significantly higher in TACI patients. The majority of patients were admitted within the first 4.5 hours. xi The incidence of large vessel occlusion detected on CTA was statistically significantly higher in patients whose symptom duration was within the first 4.5 hours. While a low GCS score was found to be statistically significant in terms of CTA suitability, the detection of large vessel occlusion on CTA was statistically significantly higher in patients with a high NIHSS score. The rate of large vessel occlusion detected on CTA was significantly higher in the group diagnosed with ischemic CVA. The thrombolytic group was similarly statistically significantly higher. While the ICU hospitalization rate was found to be significantly high; No relationship was found between the groups in terms of 30-day mortality. Conclusion: Ischemic CVO has an important place among emergency department admissions, considering its rapid and accurate management. As a result of our thesis study, when the use of CTA in the preliminary diagnosis of ischemic CVO in emergency patients was investigated; The detection rate of large vessel occlusion was 16.2% and the rate of thrombectomy was 40.7% in cases with large vessel occlusion. For this reason, we think that CTA examination would be a more costeffective method to use in a selected patient group instead of routine use. Large vessel occlusion can be effectively predicted with CTA if the symptom duration is less than 4.5 hours in patient groups presenting with the presence of CVS and AF, low GCS, high NIHSS, motor loss and change in consciousness, and in patient groups with TACI detected according to BAMFORD.