Farklı tampon madde kaynaklarının besi sığırlarında kullanılması
The use of different buffer sources in feeding cattle
- Tez No: 577600
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tampon maddesi, Asidoz, Rumen, Buffer substance, Acidosis, Rumen
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu araştırma, besi sığırlarının rasyonlarına farklı tampon madde ilavesi ile yürütülen bu çalışmada (MgO, CaCO3 ve NaHCO3) Canlı ağırlık artışına, idrar, dışkı, rumen pH'larına ve bazı kan parameterlerine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada toplam 80 baş Simental erkek sığırdan oluşmuştur. Her grupta 20 baş besi sığırı bulunan bir kontrol ve üç deneme grubu, oluşturulmuştur. Kontrol grubu, temel rasyonla beslenmiştir. Deneme grupları rasyonlarına sırasıyla 0.5g MGO, 0.5g NaHCO3, 0.5g CaCO3 düzeylerinde tampon madde ilave edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre verilen tampon etkili maddelerin tüm gruplarda canlı ağırlık, dışkı,rumen pH değeri bakımından bir etkisinin bulunmadığı görülmüştür (P>0.05). Ancak sekizinci hafta rumen pH değerleri gruplar arasındaki farklılıklar önemli tespit edilmiştir (P0.05). Bu çalışma sonuçlarına göre, tampon etkili maddelerin verilmesi kısmen olumlu sonuçlar vermiştir. Ruminant hayvanlarda rumen içeriğin asit-baz dengesi korunması amacıyla verilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the addition of different buffer substances to the rations of fattening cattle; In this study (MgO, CaCO3 and NaHCO3) live weight gain, urine, feces, rumen pH and some blood parameters were evaluated to evaluate the effect. In this study, a total of 80 Simmental male cattle were used. One control and three experimental groups of 20 cows with beef cattle in each group is formed. The control group was fed with the basic ration. Buffer levels of 0.5 g MGO, 0.5 g NaHCO3 and 0.5 g CaCO3 were added to the experimental group rations, respectively. According to the results of the study, it was observed that the buffer-acting agents had no effect in terms of body weight, feces, rumen pH values in all groups (P> 0.05). But, differences in rumen pH values between the groups were found to be significant in the eighth week (P 0.05). According to the results of this study, the administration of buffer- substances gave some positive results. In ruminant animals, it would be appropriate to give rumen content in order to maintain acid-base balance.