Türkiye'deki kriminal eğitimi ve laboratuar uygulamalarının bu alanda gelişmiş ülkelerle karşılaştırılması
The comparison of the criminal education and laboratory applications between Turkey and developed countries
  1. Tez No: 123838
  2. Yazar: ERAY GÜÇLÜER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Crime, Forensic Science, Laboratory, Laboratory Organization, Criminal Education
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
127 ÖZET Türkiye'deki kriminal eğitimi ve laboratuar uygulamalarının bu alanda gelişmiş ülkelerle karşılaştırılması. Önce suç hakkında genel bilgiler verilmiştir. Adli Bilimlerin hem genel olarak hem de Türkiye'deki tarihsel gelişimi incelenmiş ve kriminal laboratuarla ilgili hususlara özet olarak değinilmiştir. Literatüre göre kriminal laboratuarlarda 'bulunması gerekli 3 grup ünite anlatılmış ve bu üniteler hakkında kapsamlı bilgi verilmiştir. Ayrıca bir laboratuarın sahip olması gereken fiziksel özellikleri, araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile Akreditasyon konularına da tez içerisinde yer verilmiştir. Gelişmişlik seviyesinin aydınlığa kavuşması için kriterler ortaya konmuş ve ele alınan laboratuarlar bu açıdan değerlendirilmiştir. Diğer ülkelerdeki kriminal laboratuarları bu açıdan incelendikten sonra Türkiye'deki Jandarma ve Polis kriminal laboratuarları ayrıntılı olarak anlatılmıştır. İlaveten Jandarma ve Polis Kriminal laboratuarlarının tarihsel gelişimi ve Türkiye'deki Adli Tıp Kurumu hakkında da bilgi verilmiştir. Bu bölümde Kriminal eğitimi konusunun hem gelişmiş ülkelerdeki hem de Türkiye'deki durumu anlatılmıştır. Laboratuarlar belirli bir düzen içerisinde incelenerek mukayese yapılabilmesi için kolaylık sağlanması amaçlanmıştır. Son bölümde elde edilen bilgiler mukayese edilmiş. Kriminal Eğitimi ve Laboratuar organizasyonu alanında Türkiye'deki durum anlatılmıştır. Özellikle diğer ülkelerle Türkiye arasındaki farklılıklar üzerinde durularak bu farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anahtar Sözcükler : Suç, Adli Bilim, Laboratuar, Laboratuar organizasyonu, Kriminal eğitimi.
Özet (Çeviri)
128 SUMMARY The comparison of the criminal education and laboratory applications between Turkey and developed countries. Firstly, general information was given about the crime. Historical development of Forensic Science both in Turkey and in general was examined and the matters about the criminal laboratories were mentioned briefly. Three group units which should exist in criminal laboratories were expalined and comprehensive information was given about these units. In addition, physical features, research and development activities and accreditation subjects which a laboratory should have were included within the thesis. After criminal laboratories in other countries had been examined, Gendarmerie and Police criminal laboratories in Turkey were expalined in detail. In addition, information about the historical development of Gendarmerie and Police criminal laboratories and the Forensic Medicine Institution in Turkey were given. In this chapter, the status of criminal education subject both in developed countries and in Turkey were explained. To provide easiness. was aimed in order to make comparisons by examining the laboratories in an orderly way. In the last chapter, obtained information was compared, the situation of Criminal Education and Laboratory organization in Turkey were explained. In particular, by dwelling upon the differences between other countries and Turkey, it was tried to put forward the differences.