Türkiye'deki üniversitelerde yaşanan kriz çeşitleri ve kullanılan imaj düzeltme stratejileri
Crisis types in Turkish universities and image restoration techniques used
- Tez No: 643662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Kriz Yönetimi, Kriz İletişimi, İtibar, İmaj, Üniversite, Crisis, Crisis Management, Crisis Communication, Reputation, Image, University
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yükseköğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Bu araştırma, üniversitelerde sıklıkla meydana gelen kriz türlerini ve bu kurumlarda krizi atlatmak için kullanılan imaj düzeltme stratejilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Nitel araştırma yöntemleri kapsamında gerçekleştirilen bu araştırmada, olasılığa dayalı olmayan örnekleme yöntemlerinden amaca yönelik örnekleme kullanılmıştır. Kaynak olarak ise Anadolu Ajansı ve Sözcü gazetesinin internet haber arşivi kullanılmıştır. Veriler; içerik analizi yöntemiyle incelenmiş, literatürde yapılan sınıflandırmalar uyarlanarak oluşturulan tabloya göre çözümlenmiştir. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgulara göre“hukuki- sosyal faktörler”,“kriminal faaliyetler”,“tepkisel sorunlar”,“kuruma dair bilgi sorunları”,“sağlık felaketleri”,“insan kaynakları”,“fiziksel- teknik sorunlar”,“ekonomi-piyasa koşulları”,“doğal afetler”Türkiye'deki üniversitelerde yaşanan kriz türleridir. Ayrıca, araştırmada elde edilen bulgular; krizlerde“inkar”,“düzeltici faaliyetler”,“üzüntüyü dile getirme”imaj düzeltme stratejilerinin kullanıldığını göstermiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucunda belli kriz türlerindeki kriz haberleri fazla olsa da her türde kriz yaşandığı görülmüştür. Cevap olarak ise, üniversiteler genelde krizi inkar etmekte ya da krize dair düzeltici faaliyetlerde bulunmaktadır. Üniversitelerde yaşanan krizlerde tepkisel sorunlar geniş yer tuttuğundan personel ve öğrencilerle ara ara görüşmeler ya da anket çalışmaları yapıp kişilerin istek ve şikâyetlerinin dinlenmesi birçok krizin ortaya çıkmadan önlenmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to identify the crisis types which often occur in universities and image restoration techniques used to overcome these crises. Method: In this research, which is carried out within the scope of quantitative research methods, judgement sampling method which is one of the non-probability sampling methods is used. The internet news archive of Anadolu Agency and Sözcü Newspaper was used as the source. the data are analyzed by content analysis method. It was analyzed according to the table created by adapting the classifications made in the literature. Results: According to the findings of the research,“legal-social factors”,“criminal activities”,“reactionary problems”,“ institutional information problems ”,“ health disasters ”,“ human resources ”,“ physical-technical problems ”,“ economy - market conditions ”,“ natural disasters”are the types of crises that took place in universities in Turkey. In addition, the findings of the study showed that“denial”,“corrective actions”and“mortification”are used as image restoration strategies. Conclusion and Suggestions: According to the results of the research, although there is a lot of news about the crisis in certain types of crisis, it has been observed that there are crises of all types. Also, universities often deny the crisis or take corrective action as response. Since the reactionary problems in the crises in the universities are so common, it is possible to prevent many crises before they occur by conducting occasional interviews or surveys with staff and students and listening to their requests and complaints.