Yıldız ve genç güreşçilere uygulanan antrenman programının bazı fizyolojik özellikler üzerine etkisinin araştırılması
The research of the effect of training program practiced on cadet and junior wrestlers on some physiological properties
- Tez No: 123894
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMALİ ÇANKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: güreş - antrenman - fizyoloji II, wrestling - training - physiology m
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Çalışmamızın amacı, uygulanan antrenman programının genel hazırlık, özel hazırlık, müsabaka ve geçiş dönemlerinde yıldız ve genç güreşçilerinin boy, ağırlık, vücut yağ yüzdesi, kuvvet, sürat, aerobik kapasite, anaerobik kapasite, anaerobik güç ile esneklik özelliklerinde meydana gelen değişiklikleri belirlemek ve bu özellikler üzerindeki etkisini tespit etmek. Bu çalışma, 40 denek üzerinde yapıldı. Denekler 4 gruba ayrıldı. Deney yıldız ve deney genç grupları 10'ar güreşçiden, kontrol yıldız ve kontrol genç grupları 10'ar öğrenciden oluşturuldu. İlgili testlerde, grupların başlangıca göre değişimleri arasında karşılaştırmalar yapıldı. Grupların karşılaştırması, çok değişkenli varyans analizi ile yapıldı. Çalışmamızda, güreşçilerde düzenli spor yapmayanlara göre genel hazırlık, özel hazırlık ve müsabaka dönemlerinde kuvvet, aerobik kapasite, esneklik, anaerobik güç ve anaerobik kapasitelerinde meydana gelen fark güreşçiler lehinde istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0.05), yıldız ve genç güreşçilere aynı antrenman programlarının uygulanabileceği sonucunu ortaya koymaktadır. Güreşçilerin fizyolojik özelliklerindeki gelişmelerin daha iyi takip edilmesi için sezon öncesi, genel hazırlık dönemi sonu, özel hazırlık dönemi sonu, müsabaka dönemi sonu ve geçiş dönemi sonunda değerlendirilmesi gerekli görülmektedir. Böylece güreşçilerinin bu özelliklerinde gözlenecek yetersizliği durumunda antrenman programlan yeniden planlanarak ve değiştirilerek, önemli müsabakalar öncesi eksiklikleri gidermelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Research Of The Effect Of Training Program Practiced On Cadet And Junior Wrestlers On Some Physiological Properties. The purpose of this study is to determine the changes occurring in the height, weight, percentage of body fat, anaerobic power, strength, speed, aerobic capacity, anaerobic capacity and flexibility of cadet and junior wrestlers during the general preparation, special preparation, competitive and transition periods of training programe and also to determine the effects of this program on these characteristics. This study was conducted on 40 subjects. The subjects were divided into 4 groups; the experimental cadet and the experimental junior groups consisted of 10 wrestlers, control cadet and control junior groups consisted of 10 students. Physical fitness tests, percentage-based changes have been calculated in comparison with the initial data. The comparison of groups was made by multy- variable variance analysis. İn our study, the increases in strength, aerobic capacity, flexibility, anaerobic power an aerobic capacity of wrestlers during the general preparation, special preparation and competition periods were statistically found much more in ancount than of the ones who do not exercise regularly (p0.05). There face, it shows us that the some training program can be applied to cadet and junior wrestlers. İn order to follow the improvements in physiological characteristics of wrestlers better, these characteristics should be evaluated before the season, at the end of the general preparation period, special preparation period, the competition period and the transition period when there is insufficiency while improving these characteristics, training programs should be replaned and changed and by this way the insufficiencies of wrestlers should be satisfied before the important competitions.