Posterior servikal spinal bölge mikroanatomisi
The Microanatomy of posterior cervical spinal region
  1. Tez No: 123968
  2. Yazar: AYŞE KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrocerrahi, posterior servikal root, posterior servikal rootlet, intervertebral foramen, Dorsal root giriş zonu (DREZ), intersegmental anastomotik rootletler. m, Microsurgical anatomy, cervical spine, posterior cervical root, posterior cervical rootlet, intervertebral foramen, Dorsal root entry zone (DREZ), intersegmental anastomotic rootlets. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Posterior servikal omurga, kord ve rootlara ait detaylı anatomi bilgisi servikal myeloradikülopati ve diğer birçok hastalığın tam ve tedavisinde önemlidir. Bu bilgi sadece komplikasyonlardan korunmak için değil aynı zamanda myeloradikülopati de posterior yaklaşım, posterior stabilizasyon ve DREZ ameliyatlarında başarılı, güvenli ve efektif cerrahi içinde önemlidir. Servikal spinal bölgeye ait birçok gross anatomik çalışma mevcut iken mikroanatomik çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışma 15 formalin-fix, kadavra üzerinde Servikal 1-Torakal 1 ( Cl-Tl ) arasında yapıldı. Çalışmada servikal omurga, kord ve rootlara ait anatomik ilişkinin tesbiti için gerçek operasyon prosedürlerine benzer cerrahi mikroskop altında mikroşirürjikal diseksiyon yapıldı. Dorsal root entry zone (DREZ) in morfolojik özellikleri, DREZ- orta hat arası uzaklık, DREZ' in spinal kanal içerisinde longitudinal uzunluğu, posterior rootletlerin sayısı, posterior rootletler arasındaki anastomozlar, posterior rootletlerin uzunlukları, rootletlerin çıkış açısı, rootletlerin roota giriş açısı, intervertebral foramen yüksekliği, root çapı, pedikül-inferior root arası mesafe, pedikül-superior root arası mesafe, pedikül mediali-orta hat arası mesafe incelenmiştir. Bu çalışmada posterior servikal omurga, root ve kordun mikroanatomisine ait birçok önemli kantitatif bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Detailed anatomical knowledge of the posterior aspect of the cervical spinal column, the spinal cord and roots is important for the diagnosis and treatment of cervical myeloradiculopathy and of many other diseases. This knowledge is a must not only for avoiding from complications but also for the success, safety and effectiveness of surgical operations of the posterior approach for myeloradiculopathy, posterior stabilization and DREZ operation. Microanatomic studies of this area is much fewer than gross anatomical studies. This study was based on the dissection of 15 Formalin-fixed human cadaveric spines from CI through Tl. In this study microsurgical dissections mimicking actual operative procedures were performed under a surgical microscope in order to reveal anatomical relationships between cervical spine, cord and roots in the real operative field. Morphological features of posterior root entry zone, the distance from the midline to the DREZ, the longitudinal length of the DREZ, the number of posterior rootlets, the intersegmental anastomoses between the spinal rootlets, the length of rootlets, rootlet exit angle, rootlet entry angle, the height of the intervertebral foramen, nerve root diameter, the distance from the pedicle to the superior and inferior nerve roots and the distance from the midline to the medial pedicle were measured. In this study very important quantative datas about microanatomy of the posterior cervical spine, root and cord have been reported.