Posterior dekompresyon ve pedinküler stabilizasyon uygulanmış servikal spondilotik myelopati hastalarında servikal ve global sagital balans parametrelerinin analizi
Analysis of cervical and global sagital balance parameters in patients with cervical spondylotic myelopathy with posterior decompression and pedincular stabilization
  1. Tez No: 661220
  2. Yazar: KEMAL ALPER AFŞER
  3. Danışmanlar: UZMAN İSMAİL İŞTEMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal spondilotik myelopati, sagital balans, servikal balans, posterior dekompresyon, posterior pedinküler stabilizasyon, Cervical spodilitic myelopathy, s agittal balance, cervical sagittal balance, posterior decompresion, cervival posterior pedincular stabilization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: Omurganın sagital balansı ve özellikle servikal sagital balans literatürde üzerinde çok durulan konulardandır. Servikal spondilitik myelopati hastalarının cerrahi yönetiminde anterior yaklaşımlar ile posterior yaklaşımlar arasında net bir görüş birliği mevcut değildir. Biz bu çalışmamızda, posterior dekompresyon ve pedinküler stabilizasyon uygulamış olduğumuz servikal spondilitik myelopatili hastalarda sagital ve global balans parametrelerini analiz etmeyi amaçladık. Güncel literatür taramamıza göre literatürde benzer bir çalışma bulunmamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2017-2019 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Hastanesinde Servikal Spondilitik Myelopati nedeni ile posterior dekompresyon ve pedinküler stabilizasyon uygulanmış 40 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hasta dosyalarından hastalara ait demografik bilgiler ve radyolojik veriler elde edildi. Çalışmaya spondiloz ve ossifiye pll nedeni ile servikal dar kanalı olan olgular dahil edildi. Herhangi bir sebep ile daha önce omurga cerrahisi geçirmiş olan olgular çalışmaya dahil edilmedi. Radyolojik ölçümler operasyondan önce ve operasyondan en az 6 ay sonra çekilmiş tüm omurga grafisi üzerinde yapıldı. Servikal bölge ölçümleri için C2C7 lordoz açısı, servikal tilt açısı, T1 slope açısı ve C2-C7 SVA kullanıldı. Torakal bölge için torakal kifoz açısı, lomber bölge için lomber lordoz açısı, pelvis için pelvik tilt ve sakral slope açısı, global balans parametesi olarak ise ODHA açısı kullanıldı. Açı ölçümlerinde Cobb açı ölçüm metodu kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen olguların yaş ortalaması 62±5.4 (aralık 52-75) olarak gözlemlenmiştir. Çalışmaya dahil olan 40 olgunun 27'si erkek (%67.5), 13'ü ise kadındı. (% 32.5). Yapılan istatistiksel analizlere göre; C2-C7 cobb açısındaki değişim C2-C7 SVA ile korelasyon göstermektedir (p=0.0003) ve bu korelasyon ters yönlüdür. (rho=-0.5463), C2-C7 cobb açısındaki değişim ODHA açısındaki değişim ile korelasyon göstermektedir (p=0.0257) ve bu korelasyon ters yönlüdür (rho=-0.3526), C2-C7 cobb açısındaki değişim Servikal tilt açısındaki değişim ile koreledir (p=0.0353) ve bu korelasyon ters yönlüdür (rho=-0.3337), Servikal tilt açısındaki değişim C2-C7 SVA'daki değişim ile korelasyon göstermektedir. (p=0.0105) ve bu korelasyon aynı yönlüdür (rho=0.4001). Servikal bölge parametlerindeki değişiklikler torakal bölge, lomber bölge ve pelvik bölge parametrelerinde istatistiksel değişikliğe yol açmamıştır. Sonuç: Servikal Posterior pedinküler stabilizasyon yapılmış hastaların servikal ve global balans parametrelerin analizi, şuanki literatür bilgimiz ışığında, yapılmış olan ilk çalışma özelliğini taşımaktadır. Çalışmamızda yapılan cerrahi sonrası servikal bölgenin lordozuna katkı sağlanmış olup buna bağlı servikal balans parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler meydana gelmiştir. Ancak bu değişiklikler sonrası torakal, lomber ve pelvik parametreler üzerinde, bölgesel düzeyde anlamlı değişiklikler meydana gelmemiştir. İstatistiksel olarak tespit ettğimiz sonuçlar literatürle benzer/destekleyen özellikler taşımasının yanı sıra literatür ile uyumsuz sonuçlar da barındırmaktadır. Özellikle ODHA açısında tespit ettiğimiz istatistiksel olarak anlamlı değişikliğin global düzeyde sagital balans üzerine olumlu katkı sağladığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Sagittal balance of the spine and especially servical saggital balance are challenging subjects in the literature. There is no consensus on the surgical procudere of Management of the patients withs Cervical Spondilitc Myelopathy during anterior or posteior procedure. In this study, we aimed to analyze saggital and global balance parameters of patients, suffering from Cervical Spondilitic Myelopatyh, that are operated with posterior decompration and posterior pediuncular stabilitation. Our extensive literature survey reveals that there does not exist such a research in the existing literature. Material and Methods: In this study 40 patients that underwent surgery for cervical spondilitic myelopathy in Health Science University Adana City Hospital Neurosurgery Departmant between 2017-2019 are evaluated in retrospective. Demographical and radiological data were obtained from patient files. Patients with cervical stenosis due to spondilosis and ossified pll were included in this study. Patients who underwent prior spinal surgeries for any other reason were excluded from this study. Radiological measurements were made on the whole spine radiograph taken before the operation and at least 6 months after the operation. C2-C7 lordosis angle ,cervical tilt angle, T1 slope angle and C2-C7 SVA were used for cervical region measurement. We have use Toracal kphyosis angle for toracal region, lomber lordosis angle for lomber region were used. We have used Pelvic tilt angle and sacral slope angle for pelvic region. ODHA angle were used for global balance parameters. Cobb methods were used for angle measurement. Findings: The average age of the patients were 62 ± 5.4 (52-75). Of the 40 patients, 27 were male (%67,5) and 13 were female (%32,5). According to statistical analysisi change in C2-C7 lordosis is correlated with change in C2-C7 SVA (p=0.0003) and this correlation is inversly proportional. Change in C2-C7 lordosis is correlated with change in ODHA angle (p=0.0257) and this correlation is inversly proportional. Change in C2-C7 lordosis is correlated with change in cervical tilt angle (p=0.0353) and this correlation is also inversly proportional. Change in cervical tilt angle is correlated with change in C2-C7 SVA (p=0.0105) and this corelation is directly propotional. Changes in cervical region parameters did not cause statistical changes in thoracic region, lumbar region and pelvic region parameters. Conclusion: The analysis of cervical and global balance parameters of patients who underwent cervical Posterior peduncular stabilization is the first study performed in the light of our current literature knowledge. In our study, statistically significant changes occurred in the cervical balance parameters after surgery, which contributed to the lordosis of the cervical region. There were no significant changes on the lumbar and pelvic parameters at the regional level. The results we determined statistically have similar/supportive characteristics with the literature as well as inconsistent with the literature. We think that the statistically significant change we detected in the ODHA aspect contributes positively to the sagittal balance at the global level.