Sağlıklı genç kadınlarda, kolda oluşan izometrik kas aktivitesinin arteriyel kan basıncına etkisi
Effects of isometric muscular activity that occurs on the arm in healthy young women on arterial blood pressure value
- Tez No: 124170
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. R. SELMA GÖRGÜLÜ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: Arteriyel kan basıncı, arteriyel kan basıncı ölçümü, izometrik kas kasılması, hemşirelik bakımı, hemşirelik esasları, Arterial blood pressure, arterial blood pressure measurement, isometric muscular contraction, nursing care, fundamentals of nursing
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Ünlüsoy, Nigar., Sağlıklı genç kadınlarda kolda oluşan izometrik kas aktivitesinin arteriyel kan basıncı değerine etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Esasları Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Araştırma, sağlıklı genç kadınlarda kolda oluşan izometrik kas aktivitesinin arteriyel kan basıncı değerine etkisini incelemek amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evresini Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hemşirelik Yüksekokulu' na 2001 - 2002 öğretim yılında giren 112 öğrenci oluşturmuştur. Bu öğrencilerden örnekleme alman öğrenci sayısı 87'dir. Öğrenciler araştırmaya gönüllü olarak katılmışlardır. Araştırma, hazırlık ve deney aşaması olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Hazırlık aşamasında, öğrencilerin normal arteriyel kan basıncı değerim belirlemek amacıyla üç gün üst üste arteriyel kan basıncı ölçümü yapılmıştır. Deney aşamasında, önce standart ölçüm yöntemi kullanılarak arteriyel kan basıncı 60 saniye ara ile iki kez ölçülmüştür. Bu değerlerin ortalaması başlangıç değerim oluşturmuştur. İkinci ölçümden 60 saniye sonra kol desteği kaldırılarak kan basıncı ölçülmüş ve bu ölçüm 0. dakika olarak kabul edilmiştir. 0. dakika ölçümü tamamlandıktan sonra öğrencinin kolunu desteksiz pozisyonda 3 dakika tutması istenmiş ve 3 dakikanın sonunda arteriyel kan basıncı tekrar ölçülmüştür. Araştırmada elde edilen elektronik sfigmomanometre, kronometre, kol desteği ve veri toplama için hazırlanan formlar kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler; SPSS ortamında, aritmetik ortalama, standart sapma, iki eş arasındaki farkın anlamlılık testi, Wilcoxon ve Mann Whitney U testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; deneyin 0. dakikasında saptanan kan basıncı değeri başlangıç kan basıncı değerinden daha düşüktür. Buna karşın deneyin 3. dakikasında kan basıncı değeri hem başlangıç hem de 0. dakika kan basıncı değerinden daha yüksek olarak saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Ünliisoy, N., Effects of isometric muscular activity that occurs on the arm in healthy young women on arterial blood pressure value, Hacettepe University, Health Sciences Institue, Master Thesis in Fundamental of Nursing, Ankara, 2003. This study is performed experimentally to examine the effects of isometric muscular activity that occurs on the arm in healthy young women on arterial blood pressure value. Aim of the study was formed by 112 students attending Gülhane Military Academy of Medicine, Nursing College in 2001-2002 educational year. Number of students taken into the sampling group among these students was 87. Students participated in the study voluntarily. The study was performed at two levels being the preparation and the experiment levels. At the preparation level, blood pressures were measured repeatedly for three days in order to determine the normal arterial blood pressure. At the experiment level, first, arterial blood pressure was measured two times with a 60 seconds interval using the standard measurement method. Average of these values formed the initial value. 60 seconds after the second measurement, blood pressure was measured by removing the arm support and this measurement was taken as 0-minute. On completion of 0-minute measurement, students were asked to hold their arms without any support for 3 minutes and arterial blood pressure was re-measured at the end of the 3 minutes. Data obtained during the study were accumulated by using sphygmomanometer chronometer, arm support and forms developed for data accumulation. Data obtained in the study were evaluated in SPSS environment using arithmetic mean, standard deviation, paired samples t-test, Wilcoxon and Mann Whitney U test. According to the findings obtained in the study; blood pressure value determined at the 0-minute was less than the initial blood pressure value. However, blood pressure at the 3rd minute of the experiment was determined to be higher than the initial and 0- minute blood pressure values.