Kardiyak anestezide kapalı devre ve yarı-kapalı devre kullanımı ile izofluran tüketimi ve maliyeti
Isoflurane consumption and cost when closed circuit or semi-closed circuit is used in cardiac anaesthesia
- Tez No: 414796
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HEPAĞUŞLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: açık kalp cerrahisi, kapalı devre, yarı kapalı devre, izofluran oksijen, hava, tüketim, maliyet, Open heart surgery, closed circuit, semi-closed circuit, isoflurane, oxygen, air, consumption, cost
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Kardiyak Anestezide Kapalı Devre ve Yarı-Kapalı Devre Kullanımı ile İzofluran Tüketimi ve Maliyeti Belkıs Şaşmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, İzmir. Amaç: Bu gözlemsel çalışmada; açık kalp cerrahisi (AKC) uygulanan erişkin olgularda, kapalı devre (KD) ve yarı-kapalı devre (YKD) kullanımı ile izofluran (İ), oksijen (O2) ve hava (H)'nın tüketim miktarları ve maliyetlerinin saptanması amaçlandı. Gereç Yöntem: Etik Kurul onayı ve hasta onamı sonrası 60 AKC hastası, randomize olarak Kapalı Devre Grubu (KDG, n=30) ve Yarı-kapalı Devre Grubu (YKDG, n=30) olarak ayrıldı. Hastalarda; anestezi indüksiyonu (%100 O2, 6 L/dk) pentotal-fentanil (F), (veya morfin [M]) ile, idamesi kardiyopulmoner baypas (KPB) harici dönemde İ-F (veya M) ile, KPB döneminde midazolam-F (veya M) ile sağlandı. KDG'na, idamenin ilk 5 dk.sı, YKDG'na idamede YKD anestezisi (%50 O2/%50 H/İ, 4 L/dk akım) uygulandı. KDG'na, idamenin 5. dakikasından sonra KD anestezisi (oto kontrol, %50 O2/% 50 H/İ) uygulandı. Tüm hastalara yapay solunum volüm kontrol autoflow ventilasyon modu ile; KPB harici dönemde; VT: 5-8 mL/kg, SS: 10±2 fr/dk, KPB döneminde VT ve SS %50 azaltılıp O2 %100'e yükseltilerek gerçekleştirildi. KPB'ın aortik kros klemp döneminde O2 insüflasyonu (0.5 L/dk) uygulandı. KPB'tan ayrılmanın ~ 3. dakikasından itibaren %50 O2/%50 H/İ uygulandı. Tüm hastalara cerrahi girişimin son ~5 dakikasında YKD anestezisi (%100 O2, 4 L/dk) uygulandı. Verilerin analizde; Fischer's exact, Independent Samples T ve Mann Whitney U testleri kullanıldı. Değerler ort. ±SD veya sayı (%) olarak verildi. p0.05, p>0.05, p>0.05 ve p>0.05, sırasıyla). İ, O2 ve havanın saatlik tüketimleri KDG'ta (3.19±1.28 mL/sa, 67.10±20.95 L/sa, 27.55±17.05 L/sa, sırasıyla), YKG'a (6.59±1.26 mL/sa, 112.58±19.90 L/sa, 79.64±23.53 L/sa, sırasıyla) kıyasla düşük saptandı (p=0.00, p=0.00, p=0.00, sırasıyla). İ ve O2'in saatlik maliyeti de KDG'ta (1.71±0.68 TL/sa, 24.69±7.71 TL/sa, sırasıyla), YKDG'a (3.55±0.68 YTL/sa, 41.43±7.32 TL/sa, sırasıyla) kıyasla düşüktü (p=0.00, p=0.00, sırasıyla). Havanın maliyeti gözardı edildi. Sonuç: Bu gözlemsel çalışma, AKC'nde İ/O2/H tüketimi ve maliyeti yönünden KD anestezisi ile YKD anestezini kıyaslayan ilk çalışmadır. KD anestezisi uygulandığında, YKD anestezisine kıyasla, İ, O2, hava tüketimleri ve İ, O2 maliyetleri belirgin azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim of the Study: In this observational study; we aimed to determine the comsumptions and costs of isoflurane (I), oxygen (O2) and air (A) when closed circuit (CC) or semi-closed circuit (SCC) is used in adult patients undergoing open heart surgery (OHS). Materials and Methods: After obtaining ethics committee approval and patient consent, sixty OHS patients randomized into either closed circuit group (CCG, n:30) or semi-closed circuit group (SCCG, n:30). Anesthesia was induced (100% O2 6 L/min) with pentothal-fentanyl(F)/or morphine(M), and maintained with I-F(or M) except the cardiopulmonary bypass(CPB) period. In the CPB period midazolam-F(or M) was used for maintenance. SCC anesthesia (50% O2/50% A/I, 4 L/min flow) was applied at the first 5 min of maintenance in the CCG and the whole maintenance time in SCCG. In CCG, after 5 min of maintenance, CC anesthesia (self-control, 50% O2/50% A/I) was applied. All patients were ventilated using volume control AutoFlow ventilation mode (VT:5-8 L/kg, RR:10±2 fr/min). During CPB, VT and RR were decreased 50% and O2 was increased 100%. During aortic-cross-clamping period, O2 insufflation (0,5 L/min) was applied. Three min after weaning CPB, 50% O2/50% A/I were applied. In the last ~5 min of surgery, SCC anesthesia (100% O2, 4L/min.) was applied for patients. Fischer's exact, Independent Samples T and Mann Whitney U tests were used. Values were given as mean.±SD or number(%). P0,05) between groups in demographics, preoperative evaluation, surgical and anesthetic properties. Hourly consumption of I, O2 and air; in CCG (3.19±1.28 mL/min, 67.10±20.95 L/min, 27.55±17.05 L/min, respectively) were lower than SCCG (6.59±1.26 mL/min, 112.58±19.90 L/min, 79.64±23.53 L/min, respectively), (p=0.00, p=0.00, p=0.00, respectively). Also hourly cost of I and O2 in CCG (1.71±0.68 TL/min, 24.69±7.71 TL/min, respectively) were lower than SCCG (3.55±0.68 TL/min, 41.43±7.32 TL/min, respectively). Cost of air was ignored. Conclusion: This is the first observational study which compaires I/O2/A consumption and their costs in OHS during CC anesthesia or SCC anesthesia. I, O2 and A consumptions and I, O2 costs markedly decrease when CC anesthesia is used.