Görme kusurunun skolyoz insidansı ve lateralizasyonu üzerine etkisi: pinealektomize tavuk modeli
The effects of visual impairment on the incidence and laterality of scoliosis: a pinealectomized chicken model Hacettepe University
  1. Tez No: 124283
  2. Yazar: EGEMEN TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMRE ACAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: pinealektomi, tavuk, skolyoz, insidans, pinealectomy, chicken, scoliosis, incidence, lateralization
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
m ÖZET Dr.Egemen Turhan, Görme Kusurunun Skolyoz İnsidansı ve Lateralizasyonu Üzerine Olan Etkileri, Pinealektomize Civciv Modeli, Hacettepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Aralık, 2003, Ankara. Genel populasyon ile karşılaştırıldığı zaman görme kusuru bulunan insanlarda idiyopatik benzeri skolyoz insidansında artış olduğu gösterilmiştir. Buna karşılık görme kusuru olan taraf ile skolyoz eğriliğinin lateralizasyonu arasındaki ilişkiye yönelik bir birliktelik bugüne kadar literatürde ele alınmamıştır. Bu çalışmada etkilenen görme kusuru tarafının skolyoz insidansına ve oluşan eğriliklerin yönü üzerine etkilerini inceledik. Çalışmaya 60 yumurtadan yeni çıkmış civciv dahil edildi ve 3 gruba bölüştürüldü. 1. grupta her iki gözü sağlam (n=20) (grup 1), 2. grupta sol tarafı enükleasyon uygulanan (n=20) (grup 2), 3. Grup ise sağ gözüne enükleasyon uygulanan (n=20) (grup 3) civcivler oluşturmaktaydı. Pinealektomi ve enükleasyon civcivlere yumurtadan çıktıkları 2. gün uygulandı. 5. ve 10. haftalarda ön arka grafiler çekilerek skolyoz insidansı, eğriliklerin ölçüm sonuçlan ve tarafları kaydedildi. Pinealektomi ile %60 oranında skolyoz oluştuğu tespit edildi. Oluşan skolyozun insidansı her üç grup arasında farklılık göstermiyordu(sırasıyla: %65, %55, % 60, p=0.812).5. ve 10. haftalarda skolyoz oluşma insidansı ayrı ayrı % 40 olarak saptandı ve gruplara arasında skolyoz görülmesi ve oluşan skolyozun geri kaybolması arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edildi.Buna karşılık oluşan eğriliklerin tarafı belirgin bir şekilde farklılık göstermekteydi. Görme kusuru oluşturulan gruplarda torasik eğriliği sağ ve sol tarafa doğru eşit olarak oluşma eğiliminde iken görme kusuru olmayan 1. grupta sağ torasik eğrilik daha sık görülmüştür. Oluşan eğriliklerin ortalama değerleri 30.47 + 19.32 Derece saptanırken gruplar arasında bu bakımdan bir farklılık bulunmamaktadır ( sırasıyla: 27.6 ± 16.7 derece, 23.7 ± 21.5 derece, 39.8 ± 17.7 derece, p= 0.109). Bizim bulgularımız daha önceki çalışmaların aksine, görme kusuru oluşturulan pinealektomize deneklerde skolyoz insidansımn ve eğrilik değerlerinin artmadığı şeklindedir.Buna karşılık görme kusuru eğriliğin tarafını etkilemekte ve kör edilen gözden bağımsız olarak sol torasik eğrilik oluşmasında anlamlı bir artış gözlemlenmektedir.IV Kanatlıların görme mekanizmasının insanlardaki ile karşılaştırıldığında beyin ve nöral enformasyon açısından çok daha basit olduğunu bilmekle birlikte yapılan çalışmadaki körlük-lateralizasyon ilişkisi dikkate alınmaya değer bir bulgudur ve bu birliktelik idiyopatik skolyozün olası nöral kontrol mekanizmaları hakkındaki bilgilerimize ek katkılar sağlayacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Egemen Turhan MD, The effects of visual impairment on the incidence and laterality of scoliosis. A pinealectomized chicken model Hacettepe University, Departments of Orthopaedics and Traumatology, December 2003, Ankara Visual impairment has been demonstrated to increase the incidence of idiopathic-like scoliosis in human subjects when compared to the incidence of general population. However, an association between the laterality of the visual impairment and the incidence or the laterality of scoliosis has not been established. This study aimed to investigate the effect of the side of visual impairment on the incidence and laterality of the curves on a pinealectomized chicken model. Sixty newly hatched white leghorn chicks were divided equally into three study groups of no visual impairment (n=20) (group 1), left sided blindness by enucleation (n=20) (group 2), and right sided blindness (n=20) (group 3). Pinealectomies and enucleations were performed on the 2nd day after hatching. AP X-rays were obtained on the 5th and 10th weeks, and the incidence, side and magnitude of the resulting scoliotic curves were recorded. Pinealectomy model yielded a general scoliosis incidence of 60%. The occurrence of scoliosis was not different between the groups (65%, 55%, 60% respectively, p=0.812). The incidences at 5th and 10th weeks were both 40%, due to the death of six chicken between the 5th and 10th weeks, as well as the appearance or disappearance of curves in this time period, again not different between the groups. The laterality of the curves however, was significantly different (p=0.012). The visually impaired groups tended to have left thoracic curves as frequently as the right thoracic curves, whereas in group 1, the thoracic curves were predominantly right sided. The average magnitude of the curves was 30.47± 19.32 deg., not significantly different between the groups (27.6±16.7 deg, 23.7±21.5 deg, 39.8±17.7 deg respectively, p=0.109). Our findings demonstrate that unlike the suggestion in humans, visual impairment does not have a significant effect on the overall incidence and magnitude of scoliosis in pinealectomized chicken.VI It does affect the laterality of the curves though, visually impaired, subjects having a significantly higher likelihood of left thoracic curves, regardless of the side of blindness. We would recommend caution in extrapolating these results to humans as the chicken brain or neural mechanisms are far less complex compared to human, but still, it may be worthwhile to see if such an association is present in humans as well, added to our general knowledge of the neural control mechanisms of idiopathic scoliosis.