Ankara ili Yunus Emre Sağlık Ocağı'na başvuran ve üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı alan hastalarda influenza morbiditesi
The morbidity of influenza among whom registered in the Yunus Emre primary Health Care Unit of city of Ankara and diagnosed with upper respiratory tract infection
- Tez No: 124282
- Danışmanlar: DOÇ.DR. LEVENT AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Influenza ve RSV görülme yüzdesi, Ocak - Mart 2003, Yunus Emre Sağlık Ocağı, Ankara), Morbidity of influenza, Morbidity of RSV, January - March 2003, Yunus Emre Primary Health Care Unit, Ankara) >
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 982
Özet
IV ÖZET Ankara İli Yunus Emre Sağlık Ocağı' na Başvuran ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tanısı Alan Hastalarda influenza Morbiditesi (Aralık, 2003, Ankara). Influenza virüsü önemli ölçüde morbidite ve mortaliteye neden olmaktadır, influenza mevsiminde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonuna (ÜSYE) yol açan diğer viral enfeksiyonlar da artmaktadır. Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) bunlardan birisidir. RSV enfeksiyonları oluşturdukları klinik tablo ve sonuçları ile influenza enfeksiyonları ile karışabilmektedir. Araştırmanın amacı, 20 Ocak - 31 Mart 2003 tarihleri arasında Ankara ili Yunus Emre Sağlık Ocağı'na başvuran ve ÜSYE tanısı alan hastalarda influenza ve eş zamanlı RSV enfeksiyonlarının görülme yüzdesinin belirlenmesidir. 20 Ocak - 31 Mart 2003 tarihleri arasında Ankara ili Yunus Emre Sağlık Ocağı'na başvuran hastalardan (2200 kişi), Mavi polikliniğe kabul edilen (836 kişi) ÜSYE tanısı alan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 184 kişiye anket formu yüzyüze uygulanmış, ateşi (beyana göre 38 derece ve üstü), öksürük, kas, baş ağrısı, halsizlik şikayetlerinden en az ikisi bulunan kişilerde (130 kişi) influenza benzeri hastalık (ILI) olduğu düşünülerek burun sürüntüsü alınmıştır. Araştırmaya ait değişkenler; katılanların bazı sosyodemografik özellikleri, hane özellikleri, sigara kullanım alışkanlıkları, ailede ÜSYE, Kronik Hastalık bulunma durumu, şikayetlerin başlama zamanı, doktora başvurmadan önce ilaç kullanımı, tam, tedavi ve virüs izolasyonlarıdır. Araştırma kapsamında 184 hasta ile görüşülmüş, 130 hastadan burun sürüntüsü alınmıştır. Burun sürüntüsü alman hastaların 83 'ünde influenza veya RSV üremezken, 16 hastada influenza, 35 hastada RSV izole edilmiştir. Araştırma grubunun yaş ortancası 10.5 (min - maks: 0 - 82) olup, influenza izole edilen en küçük yaş“0”, en büyük yaş 19'dur. RSV izolasyonları tüm yaş bantlarında görülmüştür. Araştırma grubunun ortalama hane büyüklüğü 4.6'dır, kışın tek oda kullanımı % 79,9'dur. Araştırmaya katılanların % 62.5 'i yattığı odayı üç veya daha fazla kişi ile paylaşmaktadır ki, bu durum ile influenza izolasyonu arasındaki ilişkiistatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < 0.5). Influenza izole edilen 16 hastadan 10'unun semptomları başladıktan sonra ilk üç günde sağlık ocağına başvurduğu görülmüştür. Sağlık ocağı hekimi tarafından araştırmaya katılan kişilerin % 60.9'una ÜSYE, % 30.4'üne grip tanısı konmuştur.. Hekim tarafından reçete edilen antibiotik sıklığı % 34.5, Influenza izole edilenlerde reçete edilen antibiotik sıklığı % 25.1'dir. Araştırmaya katılan kişilerin % 46.7'si ailelerinde en az bir kişinin daha ÜSYE, % 30.9 'u aile bireylerinde herhangi bir kronik hastalık (diabet, astım, kronik obstruktif akciğer hastalığı, kalp kapak hastalığı) bulunduğunu belirtmiştir. Influenza enfeksiyonları ve diğer viral enfeksiyonlar özellikle kış ve bahar aylarında toplumları tehdit etmeye devam edecektir. Bu hastalıkların sürveyansı hastalığın trendine ait bilgilere ve korunmaya yönelik alınacak önlemlerin şekillenmesinde yardımcı olacaktır. (
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The morbidity of influenza among whom registered in the Yunus Emre Primary Health Care Unit of city of Ankara and diagnosed with Upper Respiratory Tract Infection ( December, 2003, Ankara). Influenza virus causes morbidity and mortality to a great extent. Other viral infections that lead to Upper Respiratory Tract Infection (URTI) increase as well during the influenza season. Respiratory Sinsitial Virus (RSV) is one of them. Thanks to its clinical consequences and prognosis, RSV infections may be mixed up with influenza infections. The purpose is to determine the frequency of influenza cases, and to identify the concurrent cases of RSV infections among whom registered in the Yunus Emre Primary Health Care Unit of city of Ankara between Jan 20, 2003 - Mar 3 1, 2003. The questionnaires were filled in face to face with patients who were registered in the Yunus Emre Primary Health Care Unit of city of Ankara between Jan 20, 2003 - Mar 31, 2003 (2200 persons), received at Mavi Policlinic (836 persons) and accepted to be involved in the survey having the diagnosis of URTI (184 persons) and, those who had at least two of the complaints such as fever (38 degrees of centigrade or higher, self reported), coughing, myalgia, headache, and fatigue (130 persons) were applied nasal swab with the suspicion of an influenza like illness (ILI). The main variables are some sociodemographic characteristics, housing conditions, smoking habits, URTI cases within family, chronical diseases, time of onset of semptoms, medicines taken before visit, diagnosis, treatment, and isolation of viruses. 184 patients were interviewed for the survey and nasal swabs were taken from 130 patients. Of these nasal swabs; influenza and RSV were isolated from 16 and 35 patients respectively, while no virus was isolated from 83 patients. Median of the age of the study group is 10.5 (min - maks: 0 - 82), and the youngest and oldest ages with influenza isolation is“0”and“19”years respectively. RSV isolations were observed for all age ranges. Average size of the family was 4.6 persons, the usage of one room within house during winter is 79,9 %, sharing of a room by 3 or morevıı persons is 62.5 % that the statistical relationship between this variable and the isolation of influenza was found to be significant (p < 0.5) for the domain. It has been determined that 10 patients out of 16 for whom influenza was isolated visited the Unit within first three days of onset of symptoms. The patients who were involved in the survey were diagnosed with URTI by 60.9 % and with influenza by 30.4 % by the Unit doctors. The insidance of prescription of antibiotics by the doctors was 34.5 %, and this figure for the patients for whom influenza was isolated later was 25.1 %. Of the patients who were involved in the survey; 46.7 % noted that there is at least one more person suffering from URTI within their lodge, and 30.9 % noted that one of their family members was suffering from a chronic disease (diabetis, asthma, chronic obstructive pulmoner disease, cardiac valve disease.) Influenza infections and other viral infections will continue to threaten the populations especially during autumn and winter. The surveyance of these diseases will help shape the information relating the trend of the diseases and the preventive measures. (