Taurinin kas hasarı üzerine etkisi
Effects of taurine on exercise-induced muscle damage
  1. Tez No: 124414
  2. Yazar: HÜSEYİN HAKAN KUDAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. H. HÜSREV TURNAGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Taurin, Kas Hasarı, Kreatin Kinaz, Laktat Dehidrogenaz, Borg Skalası
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1065
Özet
IV ÖZET KUDAK, H.H., Taurinin Kas Hasarı Üzerine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Bilimleri ve Teknolojisi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2003. Bu çalışma taurinin egzersiz kaynaklı kas hasarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya yaşları 26+3,4 arasında değişen 14 erkek birey gönüllü olarak katılmıştır. Taurin grubuna 14 gün boyunca 1gr/gün taurin kapsülü, kontrol grubuna ise plasebo taurin kapsülü verilmiştir. Her iki gruptaki denekler, dirsek ekleminde maksimum konsantrik fleksiyon sırasında kayırabildikleri ağırlığın %100 ile ekzantrik olarak (ekstansiyon yönünde) egzersiz yapmışlardır. Her tekrarın 5 sn tamamlanması istenmiş olup bireyler 25 tekrar sonrasında 5dk dinlenip ikinci kez 25 tekrar yaparak egzersiz protokolünü tamamlamışlardır. Bireylerden egzersizden hemen sonra (O.gün), ve egzersizi takip eden 1.,2.,3.,4.,5.,6.,7.,8., ve 9. günlerde (5 mi) kan örneği alınmıştır.Serum örneklerinden kas hasar göstergeleri olan kreatin kinaz (CK), laktat dehidrogenaz (LDH) enzim seviyeleri takip edilmiştir. Aynı süreler içerisinde bireylerin kendi algıladıkları ağrı seviyeleri“Borg Skalası”ile ölçülmüştür. Buna göre TG'unda plazma taurin düzeyleri anlamlı şekilde artmıştır (p0,05) 5.,6.,7.,8., ve 9. günler için anlamlı fark bulunmuştur (p0,05) 2.,3., ve 4. günlerde fark anlamlıdır (p0,05). Bu sonuçlar taurin suplementasyonun kas hasarına kısmen etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT KUDAK, H.H., Effects of Taurine on Exercise-Induced Muscle Damage, Hacettepe University Healthy Sciences Institute Master Thesis, Ankara, 2003. Taurine (2-aminoethansulfonic acid) is a conditionally-essential amino acid which is not utilized in protein synthesis, but rather is found free or in simple peptides. Taurine has been shown to be essential in certain aspect of mammalian development, and in vitro studies in various species have demonstrated that low levels of taurine are associated with various pathological lesions, including cardiomyopathy, retinal degeneration, and growth retardation, especially if deficiency occurs during development. In these study was investigate the effect of taurine on muscle damage. Fourteen healthy male (age 26±3.4) were assigned to this study. Taurine powder was supplied to taurini groups (1 gram/day) and placebo capsule to the control group. After 14 days, muscle damage was induced in the nondominant elbow flexor in a standardized eccentric-exercise regimen. Blood samples were obtained after exercises. Serum CK ( Creatine Kinase) and LDH (Lactate Dehydrogenase) enzymes and subjective pain (Borg) were measured after the exercise (0. day ) and the following 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8, 9., 10., days. Plasma taurine level was significantly higher in taurine group than that of control group (p0.05), on 2., 3., and 4.