Başarılı perkütan transluminal koroner anjiyoplastinin sol ventrikül fonsiyonları üzerine etkilerinin dolu doppler ekokardiyografik yöntemlerle incelenmesi
The effect of successful percutaneous transluminal coronary angioplasty on left ventricular functions assessed with tissue doppler imaging method
- Tez No: 124497
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN USAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Perkütan transluminal koroner anjiyoplasti, doku Doppler inceleme, Percutaneous transluminal coronary angioplasty, tissue Doppler imaging VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET BAŞARILI PERKÜTAN TRANSLUMINAL KORONER ANJİYOPLASTİNİN SOL VENTRİKÜL FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN DOKU DOPPLER EKOKARDİYOGRAFİK YÖNTEMLE İNCELENMESİ Perkütan transluminal koroner anjiyoplasti (PTKA) ile reperfüzyon sağlanması global ve bölgesel sistolik ve diyastolik fonksiyonları düzeltebilmektedir. Yeni noninvazif teknik olan doku Doppler inceleme (DDİ) ile kalitatif ve kantitatif olarak sol ventrikülün bölgesel sistolik ve diyastolik fonksiyonu değerlendirilebilmektedir. Bu çalışmada koroner arter hastalığı olan hastalarda iskeminin miyokardiyal fonksiyonlar üzerine yaptığı etkilerin DDİ ile incelenmesi ve başarılı PTKA'nm bu fonksiyonlar üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya iskemik kalp hastalığı tanısı ile tek ve major koroner artere başarılı PTKA yapılan 41 hasta (29 erkek, 12 kadın, yaş ort: 56.0±7.3) alındı. Hastalar anjiyoplasti yapılan koroner arterin lokalizasyonuna göre 3 gruba ayrıldı. Grup 1 sol ön inen (LAD) koroner artere, Grup 2 sirkumflex (CX) koroner artere ve Grup 3 sağ koroner artere (RCA) anjiyoplasti uygulanan hastalar olarak sınıflandırıldı. Tüm hastalar tanısal ekokardiyografık inceleme (2D, M-Mode, renkli Doppler, PW Doppler ve CW Doppler) ve DDİ ile değerlendirildi.. Ekokardiyografık incelemeler PTKA' dan hemen önce, PTKA'dan 24 saat sonra ve 3 ay sonra yapıldı. Grup l'de 13, Grup 2'e 14 ve Grup 3'de 14 hasta vardı. Anjiyoplasti sonrası 24. saat ve 3. ayda global sistolik ve global diyastolik fonksiyonda değişme saptanmadı. Anjiyoplasti sonrası 24. saatte yalnızca Grup 1 hastalarda bölgesel S dalga hızında anlamlı artış saptandı (p=0.004). Anjiyoplasti sonrası 3. ayda ise tüm gruplarda S dalgasında artış eğilimi olmasına rağmen başlangıca göre anlamlı artış saptanmadı (p>0.05). Ayrıca Grup 1 hastalarında anjiyoplasti sonrası 24. saatte E ve A dalgalarında anlamlı değişme saptanmazken (p>0.05) 3. ayda A dalgasında anlamlı azalma saptandı (p=0.02). Grup 2 hastalarında anjiyoplasti sonrası 24. saatte E ve A dalgalarında anlamlı değişme gözlenmezken (p>0.05) 3. ayda E dalgasında artma (p=0.03), A dalgasında azalma gözlendi (p=0.03). Grup 3 hastalarında anjiyoplasti sonrası 24. saat ve 3. ayda E ve A dalgalarında anlamlı değişim saptanmadı (p>0.05). Sonuçta, 24. saatte yalnızca LAD arter stenozuna PTKA yapılan Grup l'deki hastalarda bölgesel sistolik fonksiyonlarda düzelme oluşmaktadır. Bölgesel diyastolik fonksiyonlarda ise 24. saatte düzelme olmamasına rağmen 3. ayda düzelme ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF SUCCESSFUL PERCUTANEOUS TRANSLUMINAL CORONARY ANGIOPLASTY ON LEFT VENTRICULAR FUNCTIONS ASSESSED WITH TISSUE DOPPLER IMAGING METOD Reperfusion after percutaneous transluminal coronary angioplasty (PTCA) has been shown to improve the global and regional systolic and diastolic functions of left ventricle. Tissue Doppler Imaging (TDI) is a new non-invasive technique that allows assessing quantitatively the global and regional ventricular systolic and diastolic function. The aim of the present study was to evaluate the effects of ischemia on left ventricular functions in patients who underwent elective PTCA and also to determine the effects of successful PTCA on left ventricular functions by using TDI method. Forty-one patients (29 men, 12 women, mean age: 56.0±7.3) who underwent elective PTCA of major and one coronary artery were studied. Patients were divided into three groups according to coronary artery PTCA performed; left anterior descending artery (LAD) (Group 1), circumflex artery (Group 2) and right coronary artery (Group 3). Routine echocardiographic examination (2D, M-Mode, color Doppler, PW Doppler and CW Doppler) and TDI were performed in all patients. All examinations were done before PTCA and 24 hours after PTCA and 3 months after PTCA. There were 13 patients in Group 1, 14 patients in Group 2 and 14 patients in Group 3. There was no significant difference in global systolic and diastolic function of left ventricle at 24 hours after PTCA and 3 months after PTCA in all patients. Regional S wave increased at 24 hours after PTCA only in Group 1 patients (p=0.004). Although S wave tended to increase at 3 month after PTCA in all groups, there was no significant S wave change when compared with before PTCA (p>0.05). In Group 1 patients, there was no significant change in E and A wave at 24 hours after PTCA (p>0.05), but significant reduction in A wave at 3 months after PTCA was observed (p=0.02). In Group 2 patients, there was no significant change in E and A wave at 24 hours after PTCA (p>0.05), but significant increase in E wave (p=0.03) and significant reduction in A wave (p=0.02) at 3 months after PTCA was established. In Group 3 patients, we couldn't determine any change in E and A waves at both 24 hours and 3 months after PTCA (p>0.05). In conclusion improvement of regional systolic function was observed only in Group 1 patients and only at 24 hours after successful PTCA. Although no significant change was present at 24 hours, improvement of regional diastolic function occurred at 3 months after PTCA.