Sık tekrarlayan nörokardiyojenik senkop olgularında yeni bir tedavi yaklaşımı: ayaktan uygulanan tilt eğitiminin proglamlanması
A new therapeutic option for the patient with recurrent neurocardiogenic syncope: ambulatory tilt training
  1. Tez No: 124512
  2. Yazar: VOLKAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER KOZAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Senkop, presenkop, tüt testi, tüt eğitimi, nörokardiyojenik 66, syncope, presyncope, tilt table, tilt training, neurocardiogenic syncope XC YÜfcS^ 68
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET SIK TEKRARLAYAN NÖROKARDİYO JENİK SENKOP OLGULARINDA YENİ BİR TEDAVİ YAKLAŞIMI: AYAKTAN UYGULANAN TİLT EĞİTİMİNİN PROGRAMLANMASI RANDOMİZE-KONTROLLÜ BİR ÇALIŞMA AMAÇ: Tüt eğitimi kılavuzlarda önerilen bir tedavi yöntemidir. Şimdiye kadar tüt eğitimi verilerek yapılan çalışmaların hepsinde hem hekim, hem de hasta için zahmetli hastane yatışı ve hastanede defalarca süren tüt masası eğitimi sonrası, hastalara evde tüt eğitimine devam etmeleri önerilmiştir. Bu çalışmaların hiç birinde randomize kontrol grubu yer almamaktadır. Bu çalışmada vazovagal senkoplu hastalar ardışık randomizasyonla iki gruba ayrılmışlardır. Tüt eğitimi verilen gruptaki hastalara tüt odasında, tüt testi yapılmaksızın, aynı evde uygulayacağı şekilde, duvardan 15-30 santim mesafede, ayakta, sırtı duvara yaslanmış olarak, pasif egzersizi 30 dakika yapabilene kadar eğitim verilmiş, sonraki dönemde hastalardan tüt eğitimine evde devam etmeleri istenmiştir. Daha önce kullanılmamış olan bu yöntem ciddi semptomatik hastalara, hastaneye yatışım gerektirmeksizin, ayaktan, tüt masası kullanılmadan verilen kısa eğitim sonrasında, hastaların eğitimi evde sürdürmelerini içermektedir. Çalışmada bu yöntemin etkinliği ve risklerini eğitim verilmeyen ve sadece genel önerilerde bulunulan grupla karşılaştırılarak saptanmaya çalışılmıştır. METOD: Çalışmaya 3 erkek, 26 bayan olmak üzere toplam 29 hasta alınmıştır. Bu hastalardan 15'ine (14 kadın, 1 erkek) tüt eğitimi verilmiş ve önerilerde bulunulmuştur. Kontrol grubuna alman diğer 14 hastaya (12 kadın, 2 erkek) sadece kılavuzlarda verilmesi önerilen genel bilgiler ve öneriler aktarılmıştır. Tüt eğitimi verilen grupta presenkop (p:0.002, wilcoxon testi) ve senkop (p:0.0001, wilcoxon testi) sayısının anlamlı derecede azaldığı saptanmıştır. Kontrol grubunda presenkop sayısının izlemde anlamlı derecede arttığı (p:0.03, wilcoxon testi), senkop sayısının anlamlı derecede azaldığı (p:0.01, wilcoxon testi) belirlenmiştir. Tüt eğitimi grubunda, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında senkop sayısında azalmanın daha fazla olduğu, ancak bu azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir (p:0.054 mann-whitney U testi). Hastalarda tüt eğitimi ile igili bir komplikasyon gelişmemiştir. SONUÇ: Ayaktan tüt eğitimi etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Hastaların uygun şekilde bilgilendirilmesi senkobu anlamlı olarak azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A NEW THERAPEUTIC OPTION FOR THE PATIENT WITH RECURRENT NEUROCARDİOGENİC SYNCOPE: AMBULATORY TILT TRAINING A RANDOMİZE-CONTROL STUDY PURPOSE: Tilt training is a suggested method of therapy in the syncope guidelines. Although it's mentioned, in the guidelines there are no randomized controlled studies performed on this subject. Purpose of this study is to determinate the efficacy of ambulatory tilt training in persons with syncope and make a comparison with control group. Patients, at previous studies were ttrained after hospitalisation and then then advised to go on tilt training at home. These studies were long lasting course for both doctors and patients. A randomized control grup was never participated in these studies. METHODS: Patients particitated in our study were seperated into two groups by randomisation. We chose two similar groups for this study in formed patients after diagnostic tilt table test. In the first group tilt training was performed and general suggestion were given. Second group had no tilt training but only information suggestions were given. Patients and their relatives were informes about procedure. Patients were trained in our tilt table test room for taining without using tilt table. Patients had to stand and lean with the upper back againest a wall, the feet 15-30 cm away from the wall, without moving until the patient could perform the passive exercise for 30 minutes, same procedure was continued by the patients at home by the supervision of this exercise program. In the previous studies syncope incidence was decreased in a meaningful pattern only by usage of tilt table test. Purpose of our study was to compare tilt framing with a control group and to follow up patients without intensive hospitalisation course. Total number of patients was 29; 3 of them were mand and 26 of them were women. 15 of these patients (14: women, 1: man) were tilt trained and suggestions were made. 14 patients ( 12: women, 2: man) taken into the control group were only informes with suggestions. Most of the the patients both in control and tilt training group were women. The study found that syncope disappear in the majority of the patients during and following tilt training therapy. Ambulatory tilt training was found to significantly improved syncope and presyncope in patients with neurocardiogenic syncope (p:0.0001, p:0.002). İn the follow-up, control group has been observed that the number of presyncope are significantly elevated and the number of 67syncope are significantly decreased. The comparison of ambulatory tilt training group and control group is pointed out that the decrease of the number of syncopes is more prominent in tilt training group, but the statistical evaluation of this parameter is meaningless (p:0.054) CONCLUSIONS: Ambulatory tilt training significantly improved the symptoms in patients with neurocardiogenic syncope. Once a day tilt training for up to 30 minutes was effective and easily accepted by the patients for the prevention of neurocardiogenic syncope.