Türk vergi sisteminde enflasyonun olumsuz etkilerini azaltıcı önlemler
The Ariducing measures of the negative factors of the inflation on the Turkish tax system
- Tez No: 124585
- Danışmanlar: PROF.DR. FETHİ HEPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
11 YÜKSEK LİSANS TEZ OZU TÜRK VERGİ SİSTEMİNDE ENFLASYONUN OLUMSUZ ETKİLERİNİ AZALTICI ÖNLEMLER Ebru ASLAN Mali Hukuk Anabilim Dalı Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Şubat 2003 Danışman: Prof.Dr.Fethi HEPER En geniş ve temel tanımıyla fiyatlar genel seviyesindeki sürekli artışlar şeklinde tanımlanan enflasyonun, vergi sistemi üzerinde bir çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Vergi gelirleri enflasyonist dönemlerde vergi ödemelerindeki gecikmelere bağlı olarak değer kaybına uğramakta ve vergi gelirlerinde azalmalar meydana gelmektedir. Enflasyonun vergi sistemi üzerinde yaptığı tahribat mükellefleri de önemli ölçüde etkilemektedir. Enflasyonist dönemlerde vergi mükellefleri enflasyon karları üzerinden vergi öderlerken vergi yüklerinde de ciddi artışlar meydana gelmektedir. Türk vergi sistemine bu etkilerin önlenmesi amacıyla bir dizi endeksleme ve vergi erteleme müessesesi getirilmiştir. Aslında getirilen bu düzenlemelerin enflasyonun etkilerini tamamen yok etmesi gibi bir amacı yoktur. Sadece enflasyondan büyük ölçüde arınmış gerçek karlar üzerinden vergi ödenmesi hedeflenmiştir. Fakat son yıllarda enflasyon hızının sürekli artış eğilimi içerisinde olmasından dolayı, zaten sınırlı sayıda varolan düzenlemelerin etkinlikleri de azalmıştır. Vergi sisteminde bulunan düzenlemeler ile vergi yükleri bir ölçüde azaltılmış olmasına karşın,enflasyonun mali tablolar üzerindeki etkileri giderilememiştir. Belirtilen olumsuzlukların giderilmesi amacıyla vergi sisteminde yer alan müesseselerin daha etkin ve işler hale getirilmesi gerekmektedir. Nitekim son yıllarda ülkemizde yapılan çalışmalar da bu yöndedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Inflation, which is broadly and basically defined as the continious increasing on the general price levels, has many negative effects on the tax system. Tax yields (mcomes) due to the retartion of tax-payments during the inflationist periods, has devaluated and there has been reductions in tax yields. The damage caused by inflation on the tax- system considerebly effects the tax-system. While tax-payers pay their taxes over their after tax profits during the inflationist perrods, serious increases occur on their tax load. A set of indexation and tax postponement foundadions are organized to prevent those effects on Turkish tax siystem. The arm of these regulations is not to remove the effects of the inflations completely. The only arm has been the tax-payment of real after tax profits. However, because of the continious increasing tendency of the inflation, the effectiveress of the limited numbr of regulations has decreased. Although the existing regulations in the tax system relatively decreased the tax loads, the couldmt be eliminated. To eliminate the marked negativities, these foundations should be made more effective and functional. However, the studies m recent years has been developed and directed on this subject.
Benzer Tezler
- Enflasyonun gelir üzerinden alınan vergilere etkisi (Türkiye için bir inceleme)
Başlık çevirisi yok
SULTAN ULUSOY
- Türk vergi sisteminde enflasyonun olumsuz etkilerini önleyici düzenlemeler
Measures to counteract the effect of inflation in the Turkish tax system
COŞKUN GÜÇLÜ
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
EkonomiDokuz Eylül ÜniversitesiMali Hukuk Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET TOSUNER
- Türk vergi sisteminde enflasyon düzeltmesi uygulaması ve değerlendirilmesi
This study evaluates the outcomes of partial and general inflation adjustment methods in the Turkish Tax System from the standpoint of taxpayers and in terms of tax administration
YÜKSEL SÖZERİ
- Enflasyonun gelir ve kurumlar vergisi yükümlüleri üzerindeki etkileri ve bu etkileri gidermek için alınan önlemler
Effect of inflation on the tax payers
MELİH ÇİLDİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
EkonomiAnadolu ÜniversitesiMaliye Teorisi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FAZIL TEKİN
- Türk vergi kanunlarındaki maktu had ve tutarların enflasyon bağlantılı değişmelerinin incelenmesi (1991-1996)
Başlık çevirisi yok
MURAT AYDIN