AB'nin genişleme sürecinde aday ülkelerin uyum sorunu
Adaptation problem of the applicant countries in the EU's enlargement process
- Tez No: 124735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET RIZA TÜRKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Economic Integration, European Union, Institutional of Market Econony, Economic Adoptation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalkınma İktisadı ve İktisadi Büyüme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Tarih boyunca Avrupa coğrafyasında bölgesel entegrasyonlar sürekli yaşanmıştır. Ortaçağa kadar bölgesel entegrasyonlar askeri amaçlarla oluşturulmuş, sonrasında da ekonomik amaçlar ağırlık kazanmıştır. Gelişen sermaye sınıfıysa bölgesel entegrasyonları teşvik etmiş ve böylece pazarını genişletmiştir. 20. yüzyılın ilk yarısındaysa Avrupa Sermayesi, birbirini yok etme mücadelesine girmiş ve iki büyük güç olan ABD ve SSCB' nin vesayetine girmek zorunda kalmıştır. 20. yüzyılın ikinci yarısında ABD ve SSCB vesayetinde üç ekonomik entegrasyonla başlayan süreç, süratle Avrupa Sermayesi' nin vesayetten kurtulmasıyla sonuçlanmıştır. SSCB' nin çöküşü ve ABD' nin zayıflamasıyla beraber Avrupa Sermayesi, dünya pazarını kontrol etmeyi vaad eden en önemli aday konumuna erişmiştir. Avrupa Sermayesi, ABD - Japonya eksenli Asya - Pasifik' in aksine füzyonla adım adım genişlemeyi tercih etmektedir. 1972 - 1995 periyodunda dört genişlemede üye ülke sayısını iki buçuk kat arttırmış olup, 2007' ye kadar 27 üyeli bir federasyon konumuna erişme yolunda süratle ilerlemektedir. 21. yüzyılın sonuna kadar Avrasya Birliği' ne dönüşmesi muhtemel AB' nin, genişleme sürecinde aday ülkelerin birliğe uyumu konusundaysa hukuksal uyum, siyasi ve idari uyumun ağırlık taşıdığı görülmektedir. Fert başı milli gelir, ücretler gibi temel ekonomik kriterlerin Maastricht Kriterleri' nde bile yer bulmadığı görülmektedir. Bu eğiliminse temel nedeninin, Avrupa Sermayesi' nin iç piyasadaki talebi öldürmeden dünya pazarını ele geçirmede yeni ülkeleri üretim üssü konumunda atlama sahası olarak değerlendirdiğini savunmak mümkündür. Ayrıca yeni ülkelerin üyelikleri, başta ücretler olmak üzere iç piyasadaki faktör fiyatlarının reel yükselişlerini sınırlandırmayı da mümkün kılmaktadır.Anahtar Kelimaler: Ekonomik Entegrasyon, Avrupa Birliği, Piyasa Ekonomisinin Kurumsallaşması, Ekonomik Uyum
Özet (Çeviri)
Regional integrations have been continuously existed in the European geography along the history. Up to the Middle Ages goal of forming regional integrations had been military, but afterwards economical goals have been weighted. The capital class which have been growing up, encouraged regional integrations and in this way widened his market. In the first half of the 20. century, the European Capital struggled for destroying each other. As a result European Capital had to join to the executorship of USA and USSR which were the two major power. In the second half of the 20. century, the process which had been begined with the 3 economic integrations wider the executorship of USA and USSR, resulted in, to b saved of European Capital as soon as posibble. With the collapse of USSR and weakness of USA, European Capital, reached to the most serious candidate that promise to control the world market. On the contrary to USA - Japan axis of Asian - Pasific, European Capital prefers widening step by step with fusion. In the period of 1972 - 75, EU increased 2.5 multiple of its number of member countries in the four enlargement. And EU progress speedily in the way of reaching the position of fedaration with 27 members up to 2007. It will be posssible for EU to change into the“Eurosion Union”up to the end of 21. century. So in the process of enlargement, in the adjustment of candidates to the union, the adjustment of law, politics and administration weighted. On the other hand, it can be seen that even fundamental economic adjustment criteria such as national income per capita, wages are not exist in the Maastricht Criteria. Basic reason for this tendency is EU wants not to decrease of demand in domestic market and to dominate to world market. Because of this we can be affirmed that EU evaluates new countries in a position of production base as a jump area. Morover, the membership of new countries cause possibility of limiting real increases in firtly wages and factor prices in domestic markets.