Kurum kaynak planlaması (ERP) ve Türkiye'deki üretim işletmelerinde ERP sisteminin yeri
Enterprise resource planning (ERP) and position of the ERP system in Turkey's manufacturing firms
  1. Tez No: 125306
  2. Yazar: SELMA SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKUT DÜZAKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ERP Sistemi, ERP Piyasası, ERP Sistemi Uygulamaları, ERP Sisteminin Faydaları, Türkiye'deki Üretim İşletmelerinde ERP Sistemi, ERP System, ERP Market, ERP System Implementations, Advantages of ERP System, ERP System in Turkey's Manufacturing Firms
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
n ÖZET KURUM KAYNAK PLANLAMASI (ERP) VE TÜRKİYE'DEKİ ÜRETİM İŞLETMELERİNDE ERP SİSTEMİNİN YERİ Selma SEVİNÇ Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilin Dalı Danışman: Yar. Doç. Dr. Erkut DÜZAKEV Şubat 2002, 115 sayfa Bu çalışmada ERP sistemi ve ERP sisteminin Türkiye'deki üretim işletmelerindeki yeri incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma, ERP sistemi, genel özellikleri ve tarihsel gelişimi 2e ERP sistemi uygulamaları hakkında genel bilgilerin sunulması ve geçmiş araştırmaların gözden geçirilmesiyle başlamaktadır ve Türkiye'deki üretim isletmelerinde ERP sisteminin yerinin araştırılmasıyla devam etmektedir. İleri bilgi teknolojileri, günümüz rekabet ve hız ortamında işletmelerin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Yeni bilgi teknolojilerinin ortaya çıkması ise çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Yakın geçmişte ortaya çıkan ileri bilgi teknolojilerinden biri de ERP sistemidir. ERP, bir organizasyonun her fonksiyonel alanını kapsayarak bu alanların en âzla rekabet avantajı elde etmesine imkan veren, tümüyle entegre edilmiş bilgisayar destekli bir iş yönetim sistemidir. İşletmeleri ERP sistemini kullanmaya yönelten birçok aktör vardır. Bu aktörlerin etkisiyle ERP sistemini uygulayan işletmeler, uygulamalar sırasında bazı problemler ile karşılaşabilseler de, etkin bir planlama ve yönetim sonucunda ERP uygulamalarından birçok rayda sağlamaktadırlar. ERP sistemi dünyanın birçok ülkesinde ve şirketinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Fakat bu sistemin Türkiye'deki üretim isletmelerinde yeri bilinmemektedir. Türkiye'deki üretim işletmelerinde ERP sisteminin yerinin öğrenilmesi amacıyla, İSO'nun 1999 yılı verilerine göre ilk 500 büyük firma araşma giren işletmeleri kapsayan bir anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ERP sistemi, Türkiye'deki önde gelen işletmelerin çoğunluğu tarafından bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT ENTERPRISE RESOURCE PLANNING (ERP) AND POSITION OF THE ERP SYSTEM IN TURKEY'S MANUFACTURING FIRMS Sefana SEVİNÇ Master Thesis, Business Department Supervisor: Yar. Doç. Dr. Erinıt DÜZAKIN February 2002, 115 pages Within this study, ERP system and position of the ERP system in Turkey's manufacturing firms are discussed. The study begins by providing general information about ERP system, genera! features of the ERP system, historical evaluation of the ERP system and ERP system implementations. And then, the study continues the investigation of the ERP system in Turkey's manufacturing firms. Advanced information technologies became absolutely necessary part of the companies in today's competition and velocity environment The emergence of new information technologies is very speedy. One of the advanced information technologies that emerged in the past decade is ERP system ERP is a total integrated, computerised business management system that covers every functional area of the organization enabling it to derive the most competitive advantage. There are a lot of factors to implement ERP system in the companies. Companies that implement ERP system because of these factors can have some problems in the implementation stages. But, with an effective planning and management, companies can provide many advantages from the ERP implementations. ERP system is implemented widespread in many countries and companies. But, there isn't any information about position of the ERP system in Turkey's manufacturing firms. To learn the position of the ERP system in Turkey's manufacturing firms, a questionnaire was made. The questionnaire has included the biggest 500 firms considering ISO's data in 1999. According to the results of the questionnaire, ft can be said that most of the biggest firms in Turkey know well ERP system.