Credit card possession in Turkey
Türkiye'de kredi kartı sahipliği
- Tez No: 125413
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YALNIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: credit card, ordinary least squares, regression analysis, econometrics
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
oz Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki kredi kartı işlem sayılarını etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. İlk bölümde Türkiye'de ve dünyadaki kredi kartı işlemlerini tarihsel gelişiminden bahsedilmiştir. Sonraki bölümde ekonometri hakkında teorik bilgiler verilmiştir. Doğrusal olasılık modeli, en küçük kareler ve regresyon analizi methodları kısaca açıklanmıştır. Regresyon analizi tekniğiyle kredi kartı işlem adedini etkileyen faktörler saptanmıştır.İstihdam edilen ve işsiz sivil nüfus, ATM terminallerinin sayısı, dolar kuru ve kamu kesiminde çalışanlara verilen maaşlar, yıllık kredi kartı işlem adedini etkileyen anahtar değişkenler olarak elde edilmiştir. Giyim harcamaları endeksi aylık tahmin için tutarlı tek değişken olarak bulunmuştur. Konuya ilişkin öneriler son bölümde sunulmuştur. Anahtar kelimeler : kredi kartı en küçük kareler, regresyon analizi, ekonometri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The objective of this thesis is to determine the factors that affect the number of transactions of credit cards in Turkey. In the first part, the historical development of credit cards in the world and Turkey is given. Following the theoretical information about econometrics is given. The linear modeling and the regression analysis are briefly presented. The ordinary least squares method and the assumptions are shown and explained. The factors that affect the number of transactions are determined by regression analysis. The results are submitted in conclusion show that the civilian employed and unemployed population, number of ATM terminals, public wages, and USD exchange rate are the key variables for predicting the annual number of credit card transactions. The clothing expenditure index variable is the only precise monthly variable for prediction. The suggestions on the basis of results obtained, are given in the last part.