Mizah Tarzları Ölçeği'nin (Humor Styles Questionnaire) uyarlama çalışması
The adaptation of Humor Styley Questionnaire into Turkish language
- Tez No: 125628
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Humor, sense of humor, styles of humor, measures of humor, tc. YûKsiKöCRrrtııııajRffUi pokümantasyon Mnuao
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma mizah kullanımındaki bireysel farklılıklarla ilişkili dört boyutu ölçen çok boyutlu bir ölçeği (Humor Styles Questionnaire) Türk kültürüne uyarlamak amacıyla yapılmıştır. Ölçeğin uyarlama çalışmaları içinde çevirisi gerçekleştirilmiş, yapılan çeviri uzmanlarca değerlendirilip, geri çeviri yöntemi aracılığı ile orijinal formla eşdeğerliği sınanmış, yapı geçerliği, ölçüt bağıntılı geçerlik ile iç tutarlık ve test-tekrar test güvenirliği ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Araştırma, Çukurova Üniversitesinin farklı fakültelerine devam eden toplam 1363 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Yapı geçerliği için gerçekleştirilen ilk çalışma 530 kişilik bir örneklemde, ikinci çalışma 495 kişilik bir örneklemde, ölçüt bağıntılı geçerlik çalışmaları 137 ve 138 kişilik iki ayrı örneklemde ve test-tekrar test güvenirliği 15 gün arayla 63 kişilik bir örneklemde gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini sınamak için yapılan analizlerde ölçeğin orijinalindeki gibi dört faktörden oluştuğu ve 32 maddenin orijinal İngilizce formda yer aldıkları faktörlere yüklendikleri görülmüştür. Anahtar Kelimler: Mizah, mizah duygusu, mizah tarzları, mizah ölçekleri
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to adapt a multi-dimensional questionnaire (Humor Styles Questionnaire), which assesses four dimensions relating to individual differences in uses of humor, into Turkish. Through the adaptation process the original form was translated into Turkish, reviewed by the English language experts and translated back into English. Studies were conducted to test construct validity, criterion- related validity, test re-test reliabilities and internal consistency. Studies were conducted on a total sample consisted of 1363 university students attending different faculties of Çukurova University. The initial study was conducted with a sample of 530 students and the second study on a sample of 495 students respectively. The criterion-related validity was examined in a study using two separate samples consisting of 137 and 138 students and The test re-test reliabilities were computed using a data from a sample of 63 students who were administered the experimental form on two occasions 15 days apart. Results of the study replicated the four-factor structure and indicated that all the 32 items had their first loading to their corresponding factor as in the English original scale.