Teknoloji hisse senetleri ve Türkiye'de işlem gören teknoloji hisse senetlerinin getiri ve risk değerlendirmesi
Technology common stocks and the return and risk evaluation
  1. Tez No: 125647
  2. Yazar: MUSTAFA KORAY ÖZATAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HATİCE DOĞUKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Technology Common Stocks, Single Index Model, Systematic and Non- Systematic Risks, ISE Technology Index, Nasdaq, Nemax, Euronext, IBEX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET TEKNOLOJİ HİSSE SENETLERİ VE TÜRKİYE'DE İŞLEM GÖREN TEKNOLOJİ HİSSE SENETLERİNİN GETİRİ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ Mustafa Koray ÖZATAY Yüksek Lisans Tezi, İsletme Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Hatice DOĞUKANLI Temmuz 2003, 100 sayfa Teknoloji hisse senetleri ; teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetlerinin genel adıdır. Bu şirketler genellikle internet, bilgisayar yazılım ve donanım, biyoteknoloji, savunma sanayi şirketlerinden oluşmaktadır. Hisse senetlerinin değerlendirilmesinde, risk ve getiriyi birlikte dikkate alan performans ölçütleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada tekli indeks modeli kullanılarak, Türkiye'de işlem gören teknoloji hisse senetlerinin 2000-2002 yılları arasında risk ve getirt düzeyleri değerlendirilmiştir. Beta katsayısı“1”etrafında gerçekleşmiştir. Toplam riskler içerisinde ise sistematik risklerin ağırlığı daha yüksek bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Teknoloji Hisse Senetleri, Tekli İndeks Modeli, Sistematik ve Sistematik Olmayan Riskler, İMKB teknoloji Endeksi, Nasdaq, Nemax, Euronext, IBEX.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT TECHNOLOGY COMMON STOCKS AND THE RETURN AND RISK EVALATION Mustafa Koray OZATAY Master Thesis, Business Department Supervisor : Prof. Dr. Hatice DO?U KAN LI July 2003, 100 pages Technology common stocks are the general name of the common stocks of the firms that operates in the technology areas. These firms mostly compose of Internet, computer hardware and software, biotechnology, defense industry firms. In the evaluation of the technology common stocks, performance measures that consider together the risk and the return are used. In this study the single index model is used for the evaluation of the risk and return of the technology common stocks that are traded in Turkey between the years 2000- 2002. The Beta coefficient that express the sensitivity of the common stocks is around“1 ”. In total risks the weight of systematic risks are found higher.