The Avaibility of universal grammar to Turkish adults learners of English: Word order parameter resetting
Türk yetişkinlerin İngilizceyi ikinci dil olarak edinimlerinde evrensel dilbilgisine erişim: Söz dizimi değiştirgeninin yeniden tanımlanması
  1. Tez No: 125646
  2. Yazar: İLKAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Evrensel Dilbilgisi, İkinci Dil Edinimi, Sözdizimi Değiştirgeni, Universal Grammar, Second Language Acquisition, Word Order Parameter
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET TÜRK YETİŞKİNLERİN İNGİLİZCE'Yİ İKİNCİ DİL OLARAK EDİNİMLERİNDE EVRENSEL DİLBİLGİSİNE ERİŞİM: SÖZDİZİMİ DEĞİŞTİRGENİNİN YENİDEN TANIMLANMASI İlkay ÇELİK Master Tezi, İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Cem CAN Haziran 2003, 122 Sayfa Chomsky'nin (1981) ileri sürdüğü İlkeler ve Değiştirgenler Yaklaşımı çerçevesinde Evrensel Dilbilgisi (ED) ve ikinci dil (D2) edinimi arasındaki bağlantı üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Bu çalışmalarda, diller arasındaki farklılıklar ve dil aktarımının rolüne bakılarak ED değiştirgenlerinin yeniden ayarlanıp ayarlanamadığı araştırılmıştır. Buna rağmen, ED'ye erişim üzerine hala birtakım sorunlar bulunmaktadır. Birinci dil ediniminde geçerliliği kabul edilen 'girdinin yoksunluğu' önermesinin yetişkinlerin ikinci dil edinimi sürecinde de geçerli olduğu, birçok araştırmacı (Li, 1998; Braidi, 1999; White, 2000) tarafından savunulmaktadır. Bu sebeple ED'ye erişim olmadığı savı geçerliliğini yitirmiştir. Bu alanda artık beş sav sınanmaktadır: Tam Aktarım / Kısmi Erişim (TA/KE), Aktarımsızlık / Tam Erişim (-A/TE), Tam Aktarım / Tam Erişim (TA/TE), Kısmi Aktarım / Tam Erişim (KA/TE), Kısmi Aktarım / Kısmi Erişim (KA/KE) (White, 2000). Bu çalışma, bu kuramlar çerçevesinde yetişkinlerin ikinci dil edinimlerinde ED'nin ilke ve değiştirgeni erine erişim türlerini incelemektedir. Bunun için sözdizimi değiştirgeninin edinimi alınmış ve çalışılmıştır. Çalışmada yanıt aranılan sorular şunlardır: 1) Yetişkinlerin ikinci dil edinimlerinde ED'ye erişim olası mı? Eğer olası ise, erişim edinimin başlarından itibaren mi mümkün, yoksa edinim süreci içerisinde mi gelişiyor? 2) ED'nin ilke ve değişkenlerine erişimin biçimi White (2000) tarafından ortaya atılan beş savdan hangisini destekliyor? Bu çalışma, İngilizce yeterlilik seviyeleri başlangıç, orta ve ileri olarak Michigan Placement Test ile belirlenen 90 denek ile yapılmıştır. Veri toplanması için deneklere üç farklı ölçek uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE AVAILABILITY OF UNIVERSAL GRAMMAR TO TURKISH ADULT LEARNERS OF ENGLISH: WORD ORDER PARAMETER RESETTING İlkay ÇELİK Master Thesis, English Language Teaching Department Advisor: Asst. Prof. Dr. Cem CAN June 2003, 122 Pages Within the framework of Chomsky's Principal and Parameter theory, several research investigating the relation between Universal Grammar (UG) and L2 has been conducted. In these studies, it has been investigated whether the parameters of UG might be reset or not. However, there are still debates regarding the availability of UG to adults in the second language acquisition (SLA) process. Many researchers (such as Li, 1998; Braidi, 1999; White, 2000) advocate that 'the poverty of stimulus' theory can be applied to SLA. Therefore,“no access”hypothesis to UG has been rejected. At this point, there have been five hypotheses: Full Transfer/Partial Access (FT/PA); No Transfer/Full Access (NT/FA); Full Transfer/Full Access (FT/FA); Partial Transfer/Full Access (PT/FA); Partial Transfer/Partial Access (PT/PA) (White, 2000). This research study aims to seek answers to some of the major questions which directly concerns the type of access to UG principles and parameters investigating the acquisition of the word order parameter value for L2 (second language) by Turkish learners of English as L2. These questions are: 1) Are the properties of UG really available in adult L2 acquisition? If so, are they available in their entirety from the start, or do they unfold in a developmental sequence? 2) If UG is available in adult L2 acquisition, which hypothesis/hypotheses among the five ones is/are supported? The study is carried out with 90 students, who are classified into three levels of English language proficiency (beginner, intermediate, advanced) on the results of the Michigan Placement Test. The data in this study have been obtained from the performance of the subjects on the three different tasks.