İktisadi gelişmede uluslararası rekabet ve ulusal kurumlar dinamiği
Economic development, international competition, and the dynamics of national institutions
- Tez No: 125710
- Danışmanlar: PROF.DR. MUAMMER TEKEOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Rekabet, Ulusal Kurumlar, İleri Teknolojiler, İktisadi Gelişme, Rekabet Stratejileri, International Competition, National Institutions, Advanced Technologies, Economic Development, Competitive Strategies ?«»kD-mantasyoN
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
ÖZET İKTİSADİ GELİŞMEDE, ULUSLARARASI REKABET VE ULUSAL KURUMLAR DİNAMİĞİ Hakkı ÇİFTÇİ Doktora Tezi, İktisat Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Muammer TEKEOĞLU Nisan 2003, 302 Sayfa Bu çalışmada iktisadi gelişmede uluslararası rekabet ve ulusal kurumlar dinamiği tartışılmaya çalışılmıştır. Çalışma, dünya çıktı düzeyi ve ticaretindeki gelişmeler, devletin ekonomideki rolü, bölgesel ekonomik entegrasyonların etkileri ve bunlardaki reform çabaları ile ilgili gelişmelerle ilgili araştırmaların gözden geçirilmesiyle başlamaktadır. Bu bölüm dünya ekonomisindeki gelişmeleri ve yeni trendleri ortaya koymaktadır. İktisadi gelişmede uluslararası rekabet ve ulusal kurumlar dinamiğinin hala açıklanamamış önemi bulunmaktadır. Bu tematik öğeyi açıklayan ülkelerle bu tematik öğeye uygun donanımlara sahip olmayan ülkeler küreselleşmeden farklı biçimde etkilenmiş ve ülkeler arasındaki mesafe açılmıştır. Küresel ortak sorunlar artmıştır. Gelişmekte olan ülkelerin dışa açılmayla küreselleşmeyi kendi lehlerine çevirmelerinin olanaksızlığı anlaşılmaya başlanmıştır. Teknoloji getiren yabancı sermayeyi ucuz işgücü avantajı ve teşvik politikasıyla ülkeye getirmenin çok kolay olmadığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla, bu ülkelerin hem ileri teknolojilere yönelik adımlar atarak sanayilerini yeniden yapılandırmaları, hem de her düzeydeki rekabet üstünlüğünü sağlamaya yönelik rekabet stratejilerini iyi düzenlemeleri gerekmektedir. Bu düzenlemelere devletin yeniden yapılandırılması, yerel kalkınma çabalarının güçlendirilmesi de dahildir. Bu çerçevede, büyüme ve rekabet stratejileri çok yönlü bağlantıları dikkate alarak oluşturulmalıdır. Bu araştırmanın temel amacı bu çok yönlü bağlantıları ortaya koymaya çalışmaktır. Literatür taramasıyla, çalışmada geniş yer verilmiş olan uluslararası rekabet ve ulusal kurumlar konularında özet bilgi verilmiştir. Uluslararası rekabet ve ulusal kurumlar dinamiği ile ilgili birbiri üstüne biriken olaylar silsilesi ayrı ayrı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT ECONOMIC DEVELOPMENT, INTERNATIONAL COMPETITION, AND THE DYNAMICS OF NATIONAL INSTITUTIONS Hakkı ÇİFTÇİ Ph.D. Thesis, Economic Department Supervisor: Prof Dr. Muammer TEKEO?LU AprU 2003, 302 pages This thesis attempts to discuss international competition and dynamics of national institutions. The thesis begins with a review of the studies on the output level of the world and development of trade, the role of the government on the economy, the impacts of regional economic integrations and the reform attempts on these. As such, development and new trends are brought out at the beginning. International competition and the dynamics of national institutions are of critical, but unexplained importance on economic development. The countries that are able to explain such issues have been affected by the globalization differently from those that are unable to explain such issues. As a result, it seems unlikely for developing countries to make the globalization in the own favour. Furthermore, it does not seem to be easy to attract foreign capital, which makes technology transfer, through the advantages of cheaper labour force and incentive policies. Therefore, such countries need to restructure their industries by making new investment on advanced technologies as well as to devise effective competitive strategies for having competitive advantageous. Restructuring of the government and strengthening of local development attempts should also be included in these regulations. In this framework, multiple linkages are to be considered in these development and competitive strategies. Hence, the main of purpose of this thesis is to make contribution to the understanding of such multiple linkages. This thesis summarizes the issues of international competition and national institutions by reviewing the literature. Subsequently accumulated events regarding the international competition and national institutions are respectively examined in the thesis.