İstatistiksel proses kontrol tekniklerinin karşılaştırılması
Comparing statistical methods for the process control
  1. Tez No: 125884
  2. Yazar: AYDIN KÜÇÜKÇONGAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ KUTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistiksel proses kontrol, EWMA, CUSUM, kalite kontrol proses yeterlik analizi
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROL TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI (Yüksek Lisans Tezi) Aydın KÜÇÜKÇONGAR GAZI ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ NİSAN 2002 ÖZET Proses Kontrolünde istatistiksel tekniklerin kullanımı, Toplam Kalite Yönetimi sürecinin en önemli araçlarından biridir. İstatistiksel proses kontrol (İPK); ürün, hizmet veya bilginin kalitesinin geliştirilmesi için üretimin her aşamasında elde edilen verileri kullanan bir dizi yöntemler topluluğudur. İPK, sürekli gelişim kavramının mihenk taşıdır. 13u çalışmada İPK'de bilinen istatistiksel yöntemler karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve özellikle üssel ağırlıklı hareketli ortalama (exponentially weighted moving average - EWMA) ve kümülatif toplam (cumulative sum - CUSUM) yöntemleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca Kaizen kavramları olarak bilmen sürekli gelişimin, başarıya ulaşabilmesi için proses yeterlik analizi çalışmaları ele alınmıştır. Bilim Kodu : 605.02.02
Özet (Çeviri)
11 COMPARING STATISTICAL METHODS FOR THE PROCESS CONTROL (M.Sc. Thesis) Aydın KÜÇÜKÇONGAR GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY APRIL 2002 ABSTRACT The use of statistical methods, in the statistical process control, is one of the major tools of Total Quality Management (TQM) process. Statistical Process Control (SPC) represents a method of using data generated from processes to help us improve the quality of our products, services and information. SPC plays a major role in the concept of continuous improvement. This thesis emphasizes statistical methods for the process control as comparing with each other, especially EWMA (exponentially weighted moving average) and CUSUM (cumulative sum) technical. Furthermore, this thesis covers the concept of process capability in order to succeed in continous improvement. Science Code : 605.02.02 Kewywords : Statistical process control, EWMA, CUSUM, quality control, process capability analysis Number of Pages: 110 Adviser : Prof. Dr. Fevzi KUTAY