Akışkan yataklarda ısı transfer özelliklerinin deneysel incelenmesi
The Experimental research on heat transfer properties of fluidised beds
  1. Tez No: 125897
  2. Yazar: SEMİH ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akışkan yataklar, ısı transferi
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
AKIŞKAN YATAKLARDA ISI TRANSFER ÖZELLİKLERİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ ( Yüksek Lisans Tezi ) Semih ÇAĞLAYAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak 2002 ÖZET Deneysel çalışmanın temel amacı, yanma ve emisyon davranışı açısından da uygun akışkan yatak tasarımında büyük öneme haiz olan ısı transfer özelliklerinin incelenmesidir. Akışkanlaşmayı sağlamada hava atmosfer basıncının biraz üzerinde uygulanmıştır. Yatak sıcaklığı ve ısı transfer yüzeyi sıcaklığı, deney süresince, sabit tutulmaya çalışılarak, sürekli rejim hali sağlanmıştır. Yatak içi ve serbest bölgedeki ısı transfer özellikleri incelenmiştir. Çapı 500 p,m den, yoğunluğu 4000 kg/m3 den küçük partiküllerin yüksek ısı kapasitesinden dolayı bu özellikteki partikül deneyleri için uygun olduğu görülmüştür. Partikül büyüklüğü azaldıkça, yatak malzemesinin yoğunluğu ve hızı arttıkça, yatak içi ısı transfer katsayısının arttığı belirlenmiştir. Isıl Güç Laboratuarında, laboratuar ölçeğinde ve şartlarında elde edilen sonuçlar, literatürde yapılmış bulunan çalışma sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Neticede, deneysel çalışmayla elde edilen sonuçların, literatürde yapılan çalışma ile elde edilen korelasyon sonucuyla uyumlu olduğu ve akışkan yatak tasarımı, işletmesinde yararlanılabileceği görülmüştür. Bilim Kodu : 5 00. 2 0.10
Özet (Çeviri)
11 THE EXPERIMENTAL RESEARCH ON HEAT TRANSFER PROPERTIES OF FLUIDIZED BEDS (M.Sc.Thesis) Semih ÇA?LAYAN GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY January 2002 ABSTRACT Main purpose of the experimental research is to study the heat transfer properties which greatly effects the design of fiuidized beds depending on combustion and emission behaviour. For fiuidization, air is applied just above the atmospheric pressure. In order to obtain a continuous regime throughout the experiment, the temperatures of beds and the heat transfer surfaces are tried to be kept constant. Heat transfer properties of the interior beds and the free zone are examined. Particles of diameter and density less than 500 urn and 4000 kg/m3 respectively, are found suitable for these type of experiments due to their high heat capacities. It is observed that the heat transfer coefficient of the interior bed increases as the size of particle decreases, whereas the density of the bed material and the velocity increases. The results obtained in Thermal Power Laboratory of laboratory scale and environment are compared with the results in the literature. The experimental results are found to be consistent with the correlations in the literature and are determined beneficial in the design and operation of fiuidized beds. Science code Key words Page number Adviser 500.20.10 Fiuidized beds, heat transfer 198 Prof. Dr. Ali DURMAZ