Analitik hiyerarşi prosesi ile yeni bir analitik iş değerlendirme tekniğinin geliştirilmesi
Developing a new analytical job evaluation technique using analytical hierarchy process
- Tez No: 125983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Job Evaluation, AHP, Wage Management
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ ELE YENİ BİR ANALİTİK İŞ DEĞERLENDİRME TEKNİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Metin DAĞDEVİREN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Temmuz, 2002 ÖZET Organizasyonlarda yöneticilerin üzerinde düşündükleri en önemli konulardan birisi organizasyon içindeki ücret adaletinin sağlanmasıdır. Ücret adaleti çalışanların verimliliğini etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. Ücret adaletini sağlamanın tek yolu ise iş değerlendirmedir. Bu tezde, mevcut iş değerlendirme tekniklerine alternatif teşkil edecek, yöneticiler ve çalışanlar tarafından anlaşılması kolay ve iş sisteminde oluşabilecek değişiklikleri bünyesine katabilme esnekliğine sahip olan yeni bir analitik iş değerlendirme tekniği geliştirilmiştir. Buna ek olarak teknik, karar verme sürecinde anlamlı azalmalar sağlayabilecek yapıdadır. Tekniğin geliştirilmesinde Analitik Hiyerarşi Proses yöntemi kullanılmıştır. Karar verme sürecinde hissedilebilen faktörlerin etkilerini de dikkate almak büyük önem taşımaktadır. AHP ile, karar verme sürecine bu faktörlerin etkileri de dahil edilebilmektedir. Bu yöntemin en önemli özelliği, nicel ve nitel kriterleri aynı anda karar verme sürecine dahil ederek bir arada değerlendirmesidir. Bilim Kodu : 605.01.01 Anahtar Kelimeler : İş Değerlendirme, AHP, Ücret Yönetimi Sayfa Adedi : 100 Tez Yöneticisi : Doç.Dr. Mustafa KURT
Özet (Çeviri)
DEVELOPING A NEW ANALYTICAL JOB EVALUATION TECHNIQUE USING ANALYTICAL HIERARCHY PROCESS (M.Sc. Thesis) Metin DA?DEVİREN GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July, 2002 ABSTRACT One of the most important issues which managers of the organizations consider is the balance in the wages. Wage balance is one of the most important factors which affects the productivity of employee. The only way to get wage balance is job evaluation. In this thesis, a new analytical job evaluation technique which can be an alternative to existing techniques is developed. This technique is easy to understand for both managers and employee. It has also flexibility to changes in job system. In addition, this technique has a structure which can make significant reduce in decision-making process. AHP method is used in developing the technique. The effects of intangible factors have to be included in the process of decision-making. By using AHP method, these effects to the process of decision making has been obtained. The most distinguishing characteristic of this method is interpreting of the quantitative and qualitative criteria simultaneously used together in the process of decision-making. Science Code: 605.01.01