Enerji yatırımı değerlendirmesinde sermaye varlıklarını fiyatlandırma modelinin uygulanması
Implementation of capital asset pricing method as in power investment evaluation
- Tez No: 126096
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLAL GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Yatırımları, IRR, CAPM
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
ENERJİ YATIRIMI DEĞERLENDİRMESİNDE SERMAYE VARLIKLARINI FİYATLANDIRMA MODELİNİN UYGULANMASI (Yüksek Lisan» Tea») Canip SEVİNÇ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak 2002 ÖZET Bu çalışmada yatırım değerlendirme yöntemi olarak daha çok bir borsa analiz yöntemi olarak kullanılan kısa adı CAPM olarak ifade edilen Sermaye Varlıklarım Fiyatlandırma Modeli kullanılmıştır. Çalışmada IRR, PB ve CAPM ile hesaplamalar yapılarak, bu kriterlere göre yatırım değerlendirilmiştir. Neticede? CAPM, IRR ye PB sonuçları karşılaştırılmaktadır. Görülmektedir ki? IRR ve PB yöntemlerine göre red kararı verilen uç numaralı enerji yatırım projesi CAPM sonuçlarına göre kabul edilmektedir. Ortaya çıkan bu sonucun açıklaması yapılmaktadır. Bilim Kodu: 6050201
Özet (Çeviri)
IMPLEMENTATION OF CAPITAL ASSET PRICING METHOD AS IN POWER INVESTMENT EVELUATION (M.Se. Thesis) Canip SEVİNÇ GAZI UNIVERSITY INSTUTE OF SCIENCE AN» TECHNOLOGY January 2002 ABSTRACT This master thesis subject included in the scope of investment evaulation is a method capital assets pricing method, abbreviated as CAPM which is actually used as stock exchange analysis method. In this study, by making IRR, PB and CAPM calculations of the project investment is evaulated in aceordane with these criteria. Finally; results of CAPM, IRR and PB are compared. As can be seen, power investment project no 3, for which a rejection decisionis adopted in accordance with IRR and PB methods, is accepted in aeeordane with the results of CAPM. The obtained result is explained. Science Code : (»050201 Key Words : Energy, Energy Investment, IRR, PB, CAPM Page Number : 210 Adviser : Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR