Motivasyon ve motivasyon araçları ve kamu ile özel sağlık sektörlerinde çalışan sağlık personelinin motivasyon araçlarına bakış açısı farklılıklarının belirlenmesi
Motivation, motivational tools and apractice which is about the differences in the side of view of public and private healtcare personnels about motivational tools
- Tez No: 126223
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon araçları, Sağlık İşletmeleri, Sağlık Personeli
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
IV MOTİVASYON, MOTİVASYON ARAÇLARI VE KAMU VE ÖZEL SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN MOTİVASYON ARAÇLARINA BAKIŞ AÇISI FARKLILIKLARININ BELİRLENMESİ İLE İLGİLİ BİR UYGULAMA ÖZET Günümüzde iş dünyasında, her alanda önemli değişim ve gelişmeler yaşanmakta olup, bu gelişmelerden toplumun bütün kesimleri önemli ölçüde etkilenmektedir. Bu fikir çerçevesinde, yoğun rekabet içerisinde faaliyet gösteren işletmelerin başarılı olmaları, insan kaynaklarına verdikleri önem ile belirlenmektedir. Bu sebepten dolayı, işletmelerin sahip oldukları insan kaynaklarını, işletme amaçları doğrultusunda rasyonel bir şekilde yönlendirebilmesi daha da önemli bir durum arz etmektedir. Çok az insanın faaliyeti motivasyon olmadan meydana gelmektedir. Bu nedenle işletme yöneticileri çalıştırdıkları işgörenlerin güdülerini ve ihtiyaçlarını belirlemeli ve işgörenlerinin davranışlarını işletme amaçlarına yönlendirebilmelidir. Bu çalışmada esas konuyu, kamu ile özel sağlık sektörlerinde çalışan sağlık personellerinin motivasyon araçlarına ne kadar sahip olduklarını ve ne kadar önem verdiklerini belirlemek oluşturmaktadır. Bu çerçevede, ilk önce motivasyon ile ilgili kavram ve teoriler, sonra işletmelerde kullanılan motivasyon araçları incelenmiştir. Daha sonra sağlıkla ilgili kavramsal temel verilmiş olup, çalışmanın uygulama yeri olan hastaneler incelenmiştir. Son kısımda ise iki sektörde çalışan sağlık personellerinin motivasyon araçlarına verdikleri önem farklılıkları hazırlanan anket ile belirlenip, çalışma sonucunda elde edilen bulgular sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
V MOTIVATION, MOTIVATIONAL TOOLS AND A PRACTICE WHICH IS ABOUT THE DIFFERENCES İN THE SIDE OF WIEW OF PUBLIC AND PRIVATE HEALTCARE PERSONNELS ABOUT MOTIVATIONAL TOOLS. ABSTRACT In today's business world, important chancing and developments are happening in every area and the whole society are being effected by these developments. Thus the first step is human resources in the success of administrations, in competitive conditions. It is very important to be guided of human resources of the administration rationally according to the aims of company because of these reasons mentioned above. A few human activities occur without motivation. So a manager's jop is to identify employees' drives and needs and then to channel their behaviour through task performance. The main aim of this study is defining the situations of public and private healthcare professionals about the motivational tools and the importance given to these tools. According to the study plan, concept and theories about motivation are first examined then the motivational tools used are examined. After this, conceptional basis about health given and the hospitals in the practice area of the study are examined. In the last chapter of the study the differences of importance which the two sectors healthcare personnels attached important to the motivational tools are determined with the prepared qustionnarice and the revealed result are discussed.