Mono-, di-, ve trietanolamin içeren karışık ligantlı metal sakkarin komplekslerinin sentezi, spektroskopik, termik ve yapısal özellikleri
Synthesis, spectroscopic, thermal and structural properties of mixed ligand metal saccharin complexes with mono-, di-, and triethanolamine
  1. Tez No: 127270
  2. Yazar: YILDIRAY TOPCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL TURAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sakkarin Kompleksleri, Monoetanolamin, Dietanolamin, Trietanolamin, Termik Analiz, X-ışınları Tek Kristal, Saccharin Complexes, Monoethanolamine, Diethanolamine, Triethanolamine, Thermal Analysis, X-ray Single Crystal
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
MONO-, Di- VE TRÎETANOLAMÎN İÇEREN KARIŞIK LİGANTLI METAL SAKKARİN KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ, SPEKTROSKOPİK, TERMİK VE YAPISAL ÖZELLİKLERİ ÖZET Bu çalışmada mono- (ea) di- (dea) ve trietanolamin (tea) içeren toplam 19 adet yeni karışık ligantlı metal-sakkarin kompleksi sentezlendi. Elde edilen komplekslerin yapılan elementel analiz, manyetik duyarlılık ölçümleri, İR, UV-VIS spektroskopisi teknikleri, termik analiz ve X-ışınları tek kristal çalışmalarıyla aydınlatıldı. Ea ve dea' nın amin azotu ve hidroksil oksijeni üzerinden çift dişli ligant olarak metale koordine olduğu ve dea' in ikinci hidroksil grubunun koordinasyona katılmadığı belirlendi. £a-kobalt(II), efea-kobalt(II), deö-bakır(II) ve tea-bakır(II) kompleksinin dimerik yapıda olduğu belirlendi. Dimerik komplekslerde etanolaminlerin hidroksil gruplarından bir tanesinin hidrojenini kaybederek iki metal iyonu arasında alkoksit formunda köprü ligant görevi üstlendiği tespit edildi. Diğer komplekslerinde tea molekülleri üç dişli ligant olarak davranırken, mangan(II), kadmiyum(II) ve civa(II)-tea komplekslerinde dört dişli şekilde davranarak yedi koordinasyonlu kompleksler oluşturmuştur. Komplekslerin termik analiz çalışmalarında, yapısında su bulunan komplekslerin ilk basamağının yapıdan suyun uzaklaşmasına ait olduğu, ardından bir veya birkaç basamakta etanolamin ligantlarının uzaklaştığı, son olarak da sakkarinatın uzaklaşarak karşılık gelen metal veya metaloksitlerin ele geçtiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS, SPECTROSCOPIC, THERMAL AND STRUCTURAL PROPERTIES OF MIXED LIGAND METAL SACCHARIN COMPLEXES WITH MONO-, DI-, AND TRIETHANOLAMINE ABSTRACT In this work, new nineteen complex of mono- (ea), di- idea) and triethanolamine (tea) with metal saccharinates were synthesized. The complexes were characterized by elemental analysis, magnetic measurements, IR, UV-VIS spectroscopy, thermal analysis and single crystal X-ray diffractometry. Ea and dea coordinates to metals through the amine nitrogen and hydroxyl oxygen behaving as a bidentate ligand and the second hydroxyl group of dea is not involved in coordination. £a-cobalt(II), cfea-cobalt(II), Jea-copper(II) and ?ea-copper(II) were found to be dimeric. One of the hydroxyl group of the ethanolamines loses its hydrogen and in these complexes the deprotonated hydroxyl group act as a bridge in the form as alkoxide between two metal ions. In the manganase(II), cadmium(II) and mercury(II)-tea complexes, one of the tea molecules act as a tridentate ligand forming a seven-coordinate complexes. In the other tea complexes tea behaves as only a tridentate ligand and sac anions remain outside of the coordination sphere became of the steric effect of the bulky tea ligand. In the thermal analysis studies of the complexes, the first decomposition stages correspond to the dehydration of the complexes. In the following stages the decomposition of ethanolamines takes place and the saccharinate anion decomposes at the final stage of the decomposition to give the respective metals or metal oxides.