Farklı çimentolu betonlarda olgunluk kavramı
Maturity concept for different cement concretes
- Tez No: 127308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Olgunluk, Sıcaklık, Basınç dayanımı, Maturity, Temperature, Compressive strength
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Olgunluk yöntemi, betonun dayanım gelişimini inceleyen bir teknik olarak, yapılardaki betonun hasarsız şekilde denetlenebilmesine olanak vermektedir. Olgunluk kavramı, temel olarak betonun dayanım kazanmasında rol oynayan birleşik faktörlerden ısı zaman ilişkisinin belirlenmesine dayanan bir yöntemdir. Bu yöntem inşaat sırasında yerine yerleştirilmiş betonun gelecekteki dayanımı hakkında güvenilir bir yaklaşım yapabilmemizi sağlamaktadır. Böylece beton kalitesi hakkında daha önceden bilgi sahibi olunabilmekte ve yapıda yapılacak çeşitli kritik işlemlerin zamanlaması hakkında iş programları daha güvenilir şekilde hazırlanabilmektedir. Olgunluğun uygulanabilmesi için inşaata başlamadan önce çeşitli deneysel çalışmalar yapılarak yapıda kullanılacak betonun karakteristik özelikleri ortaya çıkarılmalıdır. Bu amaca yönelik olarak ASTM C 1074 standardında belirtilen olgunluk fonksiyonları kullanılarak yöntem kullanılabilir. Bu çalışmada olgunluğun farklı çimentolara göre değişimi incelenmiştir. Bunun için 72 adet deney numunesi üretilmiştir. Bu numunelerden 36 adedi PKÇ/B 32.5R çimentosu, 36 adedi ise PÇ 42.5 çimentosu ile üretilmiş ve üç ayrı kür ortamında saklanarak (0 °C, 23 °C ve 40 °C) 1, 3, 7 ve 28 gün küre tabi tutulmuştur. Kür süresini tamamlayan deney numuneleri üzerinde hasarsız deneylerden ultrases hızı ve rezonans frekansı deneyleri ile hasarlı deneylerden basınç dayanımı deneyleri uygulanmıştır. Deney sonuçlarından elde edilen veriler ışığında çeşitli çizelgeler ve şekiller hazırlanarak dayanım-olgunluk ilişkisi incelenmiştir. Deneysel veriler irdelenerek dayanım-olgunluk ilişkisini ifade eden bir model ortaya konulmuştur. Sonuç olarak logaritmik olgunluk yaklaşımının doğrusal yaklaşıma oranla daha gerçekçi sonuçlar ortaya koyduğu yapılan regresyon analizlerinden anlaşılmıştır. Hasarsız deneylerden ultrases hızı deneyinin, beton kalitesinin belirlenmesinde güvenilir sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Diğer taraftan rezonans frekansı deneylerinden elde edilen sonuçların yapılan regresyon analizlerine göre güvenilir değerler ortaya koymadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
XI SUMMARY Maturity method is a technique that examines the strength development of concrete, gives user a possibility to control the concrete on structures nondestructively. Maturity concept relies on the combined effects of temperature and time on the strength development of concrete. The method provides a relatively simple approach for making reliable estimates of in-place strength during construction. Thus, it is possible to account the quality of concrete at first and can prepare the job programs for timing of various critical works on the building with more confidence. To apply maturity method, various experimental studies must be done, before starting the construction, to determine the characteristic properties of concrete that will use on the building. For this aim, this technique should be used with the maturity functions that shown in ASTM C 1074 standard. The variation of maturity with different cements had been examined, in this study. For this reason, 72 pieces of test specimens were produced. 36 pieces of those specimens were produced with PKÇ/B 32. 5R cement and other 36 pieces of those specimens were produced with PC 42.5 cement and cured in three different temperatures (0 °C, 23 °C and 40 °C) for 1, 3, 7 and 28 days. Non-destructive, ultrasound velocity and resonance frequency tests and destructive compression test were applied on the specimens that completed the curing time. Various tables and figures had been prepared with data's from experimental studies to examine the relationship between maturity and strength. Experimental data's were analyzed, and a new model had been offered that expresses the relationship between maturity and strength. As seen from the regression analyses, logarithmic approach gives more reliable results than linear approach. Ultrasound velocity test, which has a non-destructive test method, had given reliable results to determine the quality of concrete. On the other hand, the regression analyses with resonance frequency results had given not reliable values.