Isparta yöresinde üretilen elma ve kirazlardaki pestisit kalıntıları ile bu ürünlerin tarımı ile uğraşanların kanlarında pestisit kalıntıları ve paraoksonaz enzim seviyelerinin belirlenmesi
Detection of pesticide residues on apples and cherries grown in Isparta and its surrounding, and detection of paraoxonase enzyme levels and pesticide rediues in the blood of farm workers growing these crops
  1. Tez No: 309732
  2. Yazar: SERDAL ÖĞÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN KÜÇÜKÖNER, PROF. DR. FATİH GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Biyokimya, Food Hygiene and Technology, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elma, Isparta, kiraz, paraoksonaz (PON), pestisit kalıntısı, tarım işçisi, toplam antioksidan kapasite (TAK)
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, Isparta ve ilçelerinde üretilen elma ve kirazlardaki pestisit kalıntıları ile toplam antioksidan kapasiteleri (TAK) ve bu ürünlere zirai ilaçlama yapan işçilerin kanlarındaki pestisit kalıntıları ile paraoksonaz (PON) seviyeleri araştırılmıştır. Elma ile kirazlardaki ve tarım işçilerinin kanlarındaki bazı organofosfatlı ve sentetik piretroit grubu pestisit kalıntılarının varlığı gaz kromatografi cihazı azot fosfor dedektörü (GC/NPD) kullanılarak araştırılmıştır. Çalışmada, pestisit kalıntı analizlerinin yanı sıra, meyvelerdeki toplam antioksidan kapasite (TAK) ve işçilerin kanlarındaki paraoksonaz (PON) seviyeleri de belirlenmiştir.Araştırma sonucunda, bazı elma örneklerinde diklorvos kalıntısı (ortalama 0.3 ppm) ve bazı kiraz örneklerinde ise diazinon kalıntısı (ortalama 0.5 ppm) tespit edilmiştir. Tarım işçilerinin kanlarındaki PON seviyelerinin (181.6±38.7) kontrol grubu (239.5±45.3) ile karşılaştırıldığında anlamlı seviyede (p0.05) bir fark bulunamamıştır.Pestisitlerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri bilinen bir gerçektir. Bu araştırma kapsamında, bu zararlı etkiler bir kez daha ortaya çıkarılmıştır. Özellikle, düşük PON enzim değerleri tarım işçilerinin pestisitlerden olumsuz etkilendiğini açıkça göstermektedir. Bölgede üretilen elma ve kirazlarda belirlenen pestisit kalıntıları da ürünlerin güvenirliliği hakkında bilgi vermektedir. Bu yüzden zirai ilaç uygulayanların, hem kendi hem de ürettikleri ürünlerin güvenliği ve tüketici sağlığı açısından dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Elma ve kirazlarda belirlenen antioksidan kapasiteler ise bu meyvelerin bölge için önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, aims to determine some of the pesticides used in Isparta, the effects of apples-cherries and its producers. In this context, investigated on apple-cherries and agricultural workers the presence of organophosphate and synthetic pyrethroid group pesticide residues. For pesticide residue analysis was used to the gas chromatography (GC) equipment with nitrogen phosphorus detector (NPD). Apple-cherry total antioxidant capacity (TAC) and agricultural workers in blood paraoxonase (PON) levels were determined with spectrophotometric method.As a result, have been identified that above of the maximum residue limits on the values, diazinon residue some cherry samples (mean 0.5 ppm), some apples Dichlorvos remains the case (average 0.3 ppm).