Yeni bir fotobaşlatıcı olan 2-merkapto tiyozantonun sentezi ve fotopolimerizasyonunun incelenmesi
Synthesis of 2-mercapto thioxanthone as a novel photoinitiator and investigation of 2-mercapto thioxanthone for free radical photopolymerization
- Tez No: 128643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERGİS ARSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 2-Merkapto tiyozanton, fotobaşlatılmış serbest radikal polimerizasyonu, hidrojen abstraksiyonu, oksijen inhibasyonu vııı, 2-mercapto thioxanthone, photoinitiated free radical polymerization, hydrogen abstraction, oxygen inhibition. IX
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET 2-Merkaptotiyozanton (TX-SH), serbest radikal polimerizasyonunda hidrojen abstraksiyonu gerçekleştiren bir fotobaşlatıcı olarak sentezlenmiş ve karakterize edilmiştir. Metilmetakrilat ve stiren monomerlerinin polimerizasyonunda hava varlığı ve yokluğunda, fotobaşlatıcı etkinliği incelenmiştir. Yapılan deneysel çalışma sonuçlarına göre, TX-SH monomer ile birlikte aydınlatıldığında hem triplet sensitizer ve hem de hidrojen verici davranışı sergilemektedir. Oluşan tiyil radikalleri polimerizasyonu başlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 2-Mercaptothioxanthone (TX-SH), a complete hydrogen abstraction type photoinitiator for free radical polymerization, was synthesized and characterized. Its capability to act as an initiator for the polymerization of methyl methacrylate and styrene in the presence and absence of air was examined. It may be concluded that, when TX-SH is irradiated in the presence of the monomer, it can serve both as a triplet photosensitizer and hydrogen donor. Thus, the resulting thiyl radicals initiate the polymerization.