Bose-Einstein yoğunlaşması ve bazı uygulamaları
Bose-Einstein condensation and some applications
- Tez No: 128721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TATLIPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bose-Einstein Yoğunlaşması, Gross-Pitaevskii Denklemi, laser soğutma, manyetik kapan, buharlaştırarak soğutma. ıx, Bose-Einstein Condensation, Gross-Pitaevskii Equation, laser cooling, magnetic trap, evaporative cooling
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Bose-Einstein Yoğunlaşmasıyla ilgili günümüze kadar gelen deneysel ve teorik bulgular derlenmiş ve daha önce yapılmış olan bir yöntemle yeni datalar elde edilmiştir. Bose-Einstein Yoğunlaşmasının tarihsel gelişimi ve aşılmış olan zorluklar ile ilgili giriş yapılmıştır. Bose-Einstein Yoğunlaşmasını elde etmek üzere yapılan deneyin aşamalarına değinilmiştir. Yoğunlaşmayı oluşturan Bose-Einstein Dağılımının yapısı üzerinde durulmuş ve bir potansiyel içinde bulunmayan ideal gazlar için taban durumunda yoğunlaşan parçacık sayısının sıcaklığa bağlı olan denklemi bulunmuştur. Bose-Einstein Yoğunlaşması kuantum mekaniksel olarak incelenmiş ve biribiriyle etkileşen bozonlar için lineer olmayan Schrödinger (Gross-Pitaevskii) Eşitliğine değinilmiştir. 1995 yılında yapılmış olan deneyin dataları ile bu eşitlik sonucu bulunan yoğunluk-hız dağılımının karşılaştırılması yapılmıştır. Mathematica 4.0 programı yardımıyla üç boyutlu harmonik osilatör potansiyel içine konulan ideal klasik parçacıklar ve bozonların, kritik sıcaklığın altında ve üstünde, enerji seviyelerinin işgal sayısı, sayısal olarak karşılaştırılmıştır. Yine aynı ortamdaki bozonların taban durumu işgal sayısının sayısal hesap sonuçları ile denklemden bulunan analitik hesap sonucunun karşılaştırılması yapılmıştır. Parçacık başına düşen enerji ve ısı kapasitesinin sıcaklığa göre değişimi incelenmiştir. BEC'nin kullanım alanları üzerinde kısaca durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The experimental and theoretical diagnosises about Bose-Einstein Condensation up to now are compiled and by using a method that was previously done we acquired new data. The development of Bose-Einstein Condensation and the difficulties that have been exceeded are introduced chronologically in the introduction section. We mention about the stages of the experiments to obtain Bose-Einstein Condensation. We investigate the structure of Bose-Einstein Distribution which caused the condensation and the equation of the particle number which condensate in the ground state versus temperature for the ideal gases which is not in a potential is obtained. Bose-Einstein Condensation is examined quantum mechanically and we refer to the non linear Schrödinger (Gross-Pitaevskii) Equation for interacting bosons. The density-velocity distribution that is found by this equation and experimental data which was done in 1995 are compared. The occupation numbers of energy states above and below the critical temperature of classical particles and bosons in a three dimensional harmonic oscillator potential are compared numerically by the program Mathematica 4.0. Again in the same medium, results of numerical analysis and the analytical calculations that is found from the equation for the ground state occupation number are compared. The energy per particle and the heat capacity versus temperature are examined. We briefly refer to what might be able to do about BEC in the future.