Ev ve bina otomasyonu
Home and building automation
- Tez No: 128737
- Danışmanlar: PROF. DR. GALİP CANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bina otomasyonu, Ev otomasyonu, Bina simülasyonu, Termal bina davranışı, çevrim içinde donanım vın, Building automation, home automation, building simulation, thermal behaviour of the building, hardware in the loop IX
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Ev ve bina otomasyonu kapsam itibariyle oldukça geniş uygulamalar sunmaktadır. Bu nedenle genel olarak bu uygulamaların açıklamaları ikinci bölümde yer bulmuştur. Üçüncü bölümde ise ev otomasyonunda kullanılan donanım ve bu donanınım uygulanma biçimleri verilmiştir. Uygulamalarda kullanılabilecek bu donanınım ortalama fiyatları da elverdiğince verilmeye çalışılmıştır. Daha çok pratiğe yönelik projelere şekilleri ile birlikte yer verilmiştir. Ev otomasyonu sisteminin temelini oluşturan önemli iletişim birimlerinin tamamına yakım açıklanmıştir. Otomasyon sistemlerinin dizaynında önemli bir konu da bu sistemlerin simülatif ortamda incelenip tasarlanmasıdırİşte bu konuda dördüncü bölümde ele alınmış,genel açıklamalara yer vermek verine örnek olarak ısıtma sistemleri seçilmiş ve açıklama bu örnek üzerinde yapılmıştır. Ev otomasyonu sistemleri içinde en çok uygulama alam bulunan ısıtma sistemlerinin dizaynında tüm binanın termal davranışını çıkarmak gereklidir. Binanın termal davranışı teorik olarak incelenmiş ve uygulaması Dymola adlı simülasyon programında gerçeMeştirilmiştir. Beşinci bölümde ise simülasyon çevrimi içinde nasıl donanım kullanılacağı açıklanmıştır. Simülatif ortamda gerçek değerler kullanmanın neden gerektiği, bunun sonuçlan ayrıntıları ile açıklanmıştır. Sonuç olarak ev otomasyonunda sistem dizaynı, bu sistemin kurulumunda uygun ürün seçimi tez kapsamı dahilinde açıklanmıştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Building and home automation offer a lot of applications due to subjects they contain. That's why the second section includes the general explanations of these applications. In the third section, the Hardware that is used in home automation is explained and the applications of those are given. The average prices of the hardware that can be used in those applications are also given as much as possible. Projects which are practical more than theoretical are given with figures of those. Almost all of the most important bus systems that are so called the basic part of the home automation systems are explained. Another important aspect in designing home automation systems is that to search these systems in a simulation enviroment and develop accordingly. This theme is explained in the fourth section and instead of giving general explanations, heating systems are given as an example and explanations are given on that. It is necessary to determine the thermal behaviour of the building when designing the heating systems, which has got the most application areas in home automation systems. The thermal behaviour of the building is theoretically investigated and the application is determined in the simulation program, Dymola. In the fifth section, Hardware in the loop is investigated. It is explained why to use real values in a simulation enviroment and the results are explained in detail. As a result, system design at home automation, choosing of the suitable products at setting up this system is explained in this thesis.