Tekstil sanayinde gürültü denetimi ve bir örnek inceleme
Noise control in textile industry and a sample factory examination
- Tez No: 128786
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜJGAN ŞEREFHANOĞLU SÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tekstil Sanayi, Sanayi Gürültüsü, Gürültü Etkileri, Gürültü Denetimi, Yutuculuk, Textile Industry, Industrial Noise, Effects of Noise, Noise Controlling, Absorbtivity
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Günümüzün önemli çevre kirliliği etkenlerinden biri olan gürültü, ülke ekonomisinin önde gelen sektörlerinden tekstil sanayi için de üzerinde önemle durulması gereken bir sorundur. Bu çalışmada, Türkiye' de tekstil sanayinin yapısı, genel durumu ortaya konarak, gürültü ve insan sağlığına olumsuz etkilerine değinilmiş, tekstil sanayinde gürültü denetimi konusu işlenmiştir. İncelenen örnek yapı ve tekstil sanayinin konu ile ilgili özellikleri kapsamında sanayide gürültü denetiminin ilkesel yöntemleri ele alınmış, kaynakta, kaynak-alıcı arası, ve alıcıda gürültü denetimi konularına yer verilmiştir. İncelenen örnek örme işletmesinde olduğu gibi büyük makine sistemlerini içeren sanayi yapılarında kaynakta gürültü denetimi işleminde mekanik titreşim ve darbe yalıtımı öne çıkmaktadır. Çalışma içinde konu ile ilgili olarak, ekipmanlar hakkında genel bilgiler verilmiştir. Kaynak-alıcı arası gürültü denetimi yöntemleri içinde incelenen örnek kapsamında hacim toplam yutuculuğunun arttırılması ağırlıkta olup, işlemde sesin yutulma süreci içindeki yöntemlerine kısaca değinilmiştir. Alıcıda gürültü denetimi konusunda kulaklık ve kulak içi tıkaçların kullanım özellikleri ve bazı teknik veriler açıklanmıştır. Çalışmada beşinci bölümden itibaren incelenen örnek örme işletmesinde yapı içinde belirlenmiş noktalarda gürültü düzeyi ölçümleri yapılmış, sonuçlar kabul edilebilir değerlere göre incelenerek çıkarılan sonuç ve koşullara göre yapıda gürültü denetimi için öneriler ve hesaplamalar verilmiştir. Sonuç bölümünde ise, plansız büyüme ile ortaya çıkan olumsuz koşulların incelenen örnek yapı için uygulanabilir bir denetimin kaynakta, kaynak-alıcı arasında, alıcıda gürültü denetimi yöntemlerinin tümünü kapsayan bir bütün içinde aşamalarla gerçekleşebileceği anlatılmıştır. Çalışma 5 ana bölüm ve 1 ek bölümden oluşmaktadır. Ek bölümünde incelenen örme işletmesinin vaziyet planı ve zemin kat makine yerleşim planı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today's one of the effective envoirmental pollution cause which is noise, also an important problem in textile industry that has to be pay attention for. In this research noise and it's effects to human health is touched on with the overall view of textile structure in Turkey and the noise control in textile industry is being worked. Subjects of controlling which are at source, between source and receiver, at receiver are tailed under the noise controlling in industry around the chamber of textile industry and the choosen pattern factory. Isolating mechanic vibration comes ahead in noise control at source for the industries which related to great mechanical systems like the pattern knitting factory. In the research general information is given about the eguipments which related to the subject. Raising the total absorbtivity of volume that touched on simply in the work, comes fronter in the princibles of noise controlling between source and receiver included the pattern study. In the princibles of noise controlling at receiver, the usage properties and some technical datas are given about the ear plugs and ear muffs. As from the fifth chapter of the study, calculations and proposals for the building are given by the examines and results of pattern knitting factory. In this case, noise level measurements are done at decided points and results are compared with the permitted leves that has to be obtained in the pattern volume. Against these conditions methods of noise controlling and calculations are given. The tailed in final part is, an aplicabilitive noise control for the examined pattern foctory can be done by controlling method that includes at source, between source and receiver, at receiver controlling princibles. The research is formed in 5 chapters and 1 add. The add part is including the plans of pattern factory building, overall landing and machine orders of the ground floor.