Kozlar yaylasının florası ve Pinus brutia ten. , Quercus coccifera L. toplulukları ile erozyona uğramış alanlarda bazı mevsimsel toprak parametreleri
The Flora of Kozlar highplateau and some seasonal soil parameters in Pinus brutia ten. , Quercus coccifera plant communities and the areas under the effect of erosion
- Tez No: 129002
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE EVEREST
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mersin, Mut, Kozlar Yaylası, Flora, C ve N mineralizasyonu, Mersin, Mut, Kozlar highplateau, Flora, C and N mineralization. 11
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz Bu araştırmada Kozlar Yaylasının (Mersin-Mut) florası ve Akdeniz iklimi etkisindeki Pirms hrutia Ten., Quercus coccifera L. bitki toplulukları ile erozyonlu alandan bir yıl boyunca mevsimlik periyotlarda alınan toprak örneklerindeki Organik C, Total N, C ve N mineralizasyonu 4 vejetasyon periyodunda incelenmiş ve sonuçlar kendi arasında kıyaslanmıştır. Toprak örneklerinin tekstürleri killi-mil' dir. pH' ları 7.3-7.7, kondüktîviteleri 0.82-1.74, saliniteleri 0.022-0.072, tarla kapasiteleri 31.25-70.83, saturasyon değerleri 43.67-65.56, CaC03 değerleri 20.1-24.89, % Corg% 0.69-6.2, % Ntotal 0.0063- 0.061, C mineralizasyon oranları 0.18-2.47, N mineralizasyon oranları 0-91,63 değerleri arasında bulunmuştur. Alınan toprak örneklerindeki parametreler incelendiğinde öncelikle Quercus coccifera' lann oluşturduğu maki topraklarının ve daha sonra Pirms hrutia orman topraklarındaki mevsimsel dengenin daha düzenli seyrettiği saptanmıştır. Araştırma alanında 2000-2001 yılları arasında yaklaşık 650 bitki örneği toplanmıştır, çalışmalar sonunda 46 familya ve 151 cinse ait 214 türün varlığı saptanmıştır. Endemizm oranı 10.28 %' dir. Türlerin bitki coğrafyası bölgelerine göre dağılımı ve oranları şöyledir; Akdeniz elementleri 42 (19.62 %), İran-Turan elementleri 38 (17.75 %) ve Avrupa-Sibirya elementleri 9 (4.20 %). Tür sayısı bakımından zengin familyalardan bazıları şunlardır: Asteraceae (28), Lamiaceae (27), Fabaceae (20), Brassicaceae (14), Boraginaceae (14). Tür sayısı en fazla olan cinsler ise Centaurea (7), Salvia (6), Anchusa (4), Trifolium (3)' dur. Ayrıca, C4 karesi için 15 yeni kayıt belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this reseach, the flora of Kozlar Highplateau ( Mersin-Mut) is studied and organic C, Total N, C and N mineralizations of soil specimens taken in seosonal periods along a year from the areas in which Pirms brutia Ten. and Quercus cocci/era L. plant communities under the effect of Mediterranean climate and from the areas under the effect of erosion are examined and the results are compared among themselves. Due to the results of the experiments the soil specimens are determined to be clay-milestone. The experiments has also put forward other values which can be shown as follows, given with the highest and lowest amounts: pH 7.3-7.7; conductivities 0.82-1.74; salinity 0.022-0.072; field capasities 31.25-70.83; saturation 43.67-65.56; CaC03 20.1-24.89; C^ 0.69-6.2; Hotai 0.0063-0.061; C mineralization 0.18-2.47 and N mineralization 0-91.63. About 650 plant specimens were collected from the research area between 2000-2001 and the end of the studies 214 species belonging to 46 families and 151 genera were found. The rate of endemism was found as 10.28 %. The ratio of the phytogeographical distribution of species were found to be as following: Mediterranean elements 42 (19.62 %), Irano-Turanian elements 38 (17.75 %), Euro- Siberian elements 9 (4.20 %). As far as the number of species are concerned, the dominant families were determined according to the number of the species, which can be listed as follows: Asteraceae (28), Lamiaceae (27), Fabaceae (20), Brassicaceae (14), Boraginaceae (14) and some large genera are Centaurea (7), Salvia (6), Anchusa (4), Trifolium (3). Furthermore; 15 new records were determined for C4 square.