Comparison of surface structures of tooth prepared by high speed rotary burs and air abrasion
Yüksek hızlı döner kesiciler ve hava aşındırma kullanılarak hazırlanan dişlerin, yüzey yapılarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 129355
  2. Yazar: ARZU BEKLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Aşındırma, ESEM-FEG, Dişin Yüzey Yapısı, Air Abrasion, ESEM-FEG, Surface Structure of Tooth
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Bilimler ve Mühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
YÜKSEK HIZLI DÖNER KESİCİLER VE HAVA AŞINDIRMA KULLANILARAK HAZIRLANAN DİŞLERİN, YÜZEY YAPILARININ KARŞDLAŞTIRILMASI ÖZET 1950 li yıllarda diş hekimlerince yaygın olarak kullanılan hava aşındırma aleti, klinikte sağladığı üstünlükler nedeniyle günümüzde tekrar kullanılmaya başlandı. Havalı aşındırma aletin diş dokusu üzerinde oyuntu açması; çok dar bir uçtan, basınç yardımıyla alüminyum oksit parçacıkları fırlatarak yüzeyden dokuyu uzaklaştırması esasına dayanır. Bir takım elverişsizliklerine rağmen; yüksek hızlı döner kesiciler, günümüz diş hekimliğinin hala vazgeçilmez aletidir. Bu çalışmadaki amacımız bu iki aletin diş dokusu üzerinde oluşturduğu yüzeyleri, yüzey yapılan arası farkı ve sebep olduğu tahribatı incelemektir. Bu bize diş üzerine işlem sonrası yerleştirilecek, uygun tedavi malzemesinin seçilmesi imkanını verir. Taramalı elektron mikroskobu çalışmalarında; örneklerin doğrudan incelenmesinin mümkün olmadığı durumlarda, inceleme öncesi yüzeye uygulanan kaplama malzemesi, yüzey üzerini örterek incelenecek ayrıntıyı gizleyebilmektedir. Yüzeyin sahip olduğu şeklinin korunarak, doğal haliyle incelenmesi için bu çalışmada alan yaymlı çevre tarayıcı elektron mikroskobu kullanıldı (ESEM-FEG). Değişik basınç ve uygulama aralıkları kullanılarak diş yüzeylerinde oyuntular açıldı ve bu halleriyle ESEM-FEG mikroskobunda doğrudan incelendi. Elde edilen sonuçlarda her iki yöntemde de yüzeyde“balçıkımsı”(smear) adı verilen bir tabakanın varlığı gözlendi. Kesicilerle oluşturulan oyuntuların, hava aşındırmasına göre daha keskin hatlı, kaba bir yüzey olduğu; ve oluşturduğu çatlakların daha geniş olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV COMPARISON OF SURFACE STRUCTURES OF TOOTH PREPARED BY HIGH SPEED ROTARY BURS AND AIR ABRASION ABSTRACT Air abrasion technique first used in 1950's has gained popularity today due to its advantages in the clinical setting. Air abrasion device can open cavities on tooth tissue by throwing high speed aluminum oxide particles under high pressure through a small duct on the application probe thereby pushing away tissue from the applied area. However, despite of the disadvantages, high speed turning cutters are dentists' basic equipment today for cavity preparation. In this study our aim was to compare the advantages and disadvantages of the cavities prepared by using these two techniques in terms of the physical surface properties they cause when applied on the tooth tissue. The observation of the final surface properties after preparation would aid a dentist to have a better opinion on what type of material is best to use for restoration of the tooth. In classical SEM studies, the material to be examined is first coated with another material and this may causes a loss of resolution in the final image of the material under examination. The Field-Emission Environmental Scanning Electron Microscope (ESEM- FEG) instrument was used in this study. This enabled the observation of the tooth tissue in its most natural physical environment with a very high resolution and magnification. Using different parameters such as application pressure and application distance, cavities were prepared for direct examination under the ESEM-FEG microscope. The examination results showed that a smear layer was present in both methods. Also the cavities prepared using the high speed burs were observed to be sharper, rougher and wider crack formation was evident compared to the air abrasion technique.