Süt dişlerine uygulanan paslanmaz çelik, zirkonya ve cam fiber kuronların mikrosızıntı ve kırılma dirençlerinin in-vitro olarak karşılaştırılması
In-vitro comparison of the microleakage and fracture resistance of stainless steel, zirconia and glass fiber crowns used on primary teeth
- Tez No: 734871
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİFE KAPTAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cam Fiber Kuron, Kırılma Direnci, Mikrosızıntı, Paslanmaz Çelik Kuron, Pediatrik Zirkonya Kuron, Süt Dişi, Glass Fiber Crown, Fracture Resistance, Microleakage, Pediatric Zirconia Crown, Primary Teeth, Stainless Steel Crown
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışmamızda, farklı yapıdaki pediatrik tam kuronal restoratif materyaller olan paslanmaz çelik kuron, pediatrik zirkonya kuron ve cam fiber kuronların süt dişlerindeki mikrosızıntı ve kırılma direnci açısından in vitro koşullar altında karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmamızda 60 adet süt molar dişin 30 adedi mikrosızıntı testi için, 30 adedi kırılma direnci testi için kullanıldı. Uygulanacak kurona göre preparasyonu yapılan dişler rezin modifiye cam iyonomer siman ile simante edildi (n=10). Hazırlanan örneklere 5 °C ile 55 °C arasında; 500 devirde termal siklus işlemi uygulandı. Mikrosızıntı değerlendirmesi için boya penetrasyon yöntemi seçildi. Örnekler % 0,5'lik bazik fuksin solüsyonunda 24 saat bekletildi. Ardından köklerinden ayrılan kuronlar şeffaf akrilik bloklara gömülerek kuronun ortasından bukkolingual yönde kesit alındı. Örnekler stereomikroskopta fotoğraflanarak mikrosızıntı oranları belirlendi. Kırılma direnci testi için örneklerin okluzal yüzeyine dik açı ile 1 mm/dk hızla, kırılma meydana gelinceye kadar kuvvet uygulandı. Kırılmanın gerçekleştiği maksimum kuvvet Newton cinsinden kaydedildi. Verilerin değerlendirilmesinde Varyans analizi ve Tukey testi kullanıldı. Çalışmada kullanılan restoratif materyallerin mikrosızıntı miktarları karşılaştırıldığında cam fiber kuron grubu ile diğer materyaller arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemli bulunurken (p0,05). Mikrosızıntı testi sonucunda en düşük mikrosızıntı değeri paslanmaz çelik kuron grubunda görülürken, en yüksek mikrosızıntı değeri cam fiber kuron grubunda bulundu. Restoratif materyallerin kırılma direnci değerleri karşılaştırıldığında paslanmaz çelik kuron grubu ile diğer materyaller arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemli bulunurken (p0,05). Kırılma direnci testi sonucunda en yüksek kırılma direnci değeri paslanmaz çelik kuron grubunda görülürken, en düşük kırılma direnci değeri pediatrik zirkonya kuron grubunda bulundu. Sonuç olarak; paslanmaz çelik kuron ve pediatrik zirkonya kuron materyalleri süt dişi restorasyonlarında kullanıma uygun materyaller olarak gözlenmekle birlikte paslanmaz çelik kuron düşük mikrosızıntı ve yüksek kırılma direnci göstermesinden dolayı aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonunda uygun bir materyal olarak görülebilir. Pediatrik zirkonya kuron düşük mikrosızıntı göstermesi ve ortalama okluzal kuvvetleri karşılayacak dirençte olması sebebiyle paslanmaz çelik kurona estetik olarak alternatif olabilir. Cam fiber kuronların yüksek mikrosızıntı değerleri nedeniyle süt dişi restorasyonlarındaki başarısı şüphelidir. Materyallerin başarısının değerlendirilebilmesi için daha ileri in vitro ve in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In our study, it was aimed to compare the different structures of pediatric full coronal restorative materials such as stainless steel crown, pediatric zirconia crown and glass fiber crowns in terms of microleakage and fracture resistance in primary teeth under in vitro conditions. In our study, 30 of 60 primary molars were used for microleakage test and 30 for fracture resistance test. The teeth prepared according to the crown to be applied were cemented with resin modified glass ionomer cement (n=10). Prepared samples between 5 °C and 55 °C; Thermal cycle process was applied at 500 cycles. Dye penetration method was chosen for microleakage assessment. The samples were kept in 0.5% basic fuchsin solution for 24 hours. Then, the crowns separated from their roots were embedded in clear acrylic blocks and a section was taken in the buccolingual direction from the middle of the crown. Microleakage rates were determined by photographing the samples under a stereomicroscope. For the fracture resistance test, a force was applied to the occlusal surface of the samples at a right angle of 1 mm/min until fracture occurred. The maximum force at which fracture occurred was recorded in Newtons. Variance analysis and Tukey test were used to evaluate the data. When the amount of microleakage of the restorative materials used in the study was compared, the difference between the glass fiber crown group and other materials was found to be statistically significant (p0.05). As a result of the microleakage test, the lowest microleakage value was observed in the stainless steel crown group, while the highest microleakage value was found in the glass fiber crown group. When the fracture resistance values of the restorative materials were compared, the difference between the stainless steel crown group and other materials was found to be statistically significant (p0.05). As a result of the fracture resistance test, the highest fracture resistance value was observed in the stainless steel crown group, while the lowest fracture resistance value was found in the pediatric zirconia crown group. As a result; although stainless steel crown and pediatric zirconia crown materials are observed as suitable materials for primary tooth restorations, the stainless steel crown can be considered as a suitable material for the restoration of teeth with excessive material loss due to its low microleakage and high fracture resistance. Pediatric zirconia crowns can be an aesthetic alternative to stainless steel crowns due to their low microleakage and resistance to average occlusal forces. The success of glass fiber crowns in primary tooth restorations is questionable due to their high microleakage values. Further in vitro and in vivo studies are needed to evaluate the success of the materials.