Akut bronşiyolitli süt çocuklarının tedavisinde nebülize adrenalin ve salbutamolün karşılaştırılması
- Tez No: 129667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT GÜRKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronşiyolit, adrenalin, salbutamol, klinik skorlama. 38, Bronchiolitis, adrenalin, salbutamol, clinical score. 39
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Akut bronşiyoHtli mfantlann tedavisinde nebulize salbutamol ile epinefrinin etkinliği çift-kör, plasebo kontrollü olarak karşılaştırıldı. Çalışmaya yaşlan 2-24 ay arasmda, orta derecede akut bronşiyolit tanısı alan 44 hasta katıldı. Randomize olarak üç gruba alınan hastalara destek tedavinin yanısıra 0.15 mg/kg/doz salbutamol, 0.5 mg (1 mi) adrenalin veya plasebo (SF) 4 mi olarak nebülizatör aracılığıyla verildi Hastalar başlangıçta ve her tedaviden lA., 1., 3., 12., 24., 36-48. saat sonra solunum ve kalp hızı, klinik skoru ve oksijen saturasyonu ölçümleri ile değerlendirildi. Nebulize salbutamol ve adrenalin her ikisi de 30. dakika (erken dönem) klinik skorunda plasebo ile karşılaştırıldığında başlangıç değerlere göre anlamlı düşüş sağlarken (p0.05). Her iki ilaç birbiriyle karşılaştırıldığında tedavideki yararlılığı ve yan etkileri açısından farklı bulunmadı. Bu sonuçlar orta derecede semptomlarla gelen akut bronşiyolîtli hastalarda adrenalin ve salbutamolün erken donemde destek amaçlı kullanıldığında eşit etkiye sahip olduğunu ve erken dönemin dışında plaseboyla benzer etkili olduklarını göstermekte olup, başlangıç skora daha ağır olan hasta gruplarında her iki ilacın etkinliği konusunda yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The efficiency of nebulized salbutamol and ephineprine in the treatment of infants with acute bronchiolitis were compareted with a double-blind, placebo controlled study. Forty fourt patients with moderate acute bronchiolitis were enrolled into the study, ages ranging between 2 and 24 months. The patients were randomly divided into three groups; group I received salbutamol 0.15mg/kg/dose, gftpadrenâline 0.5mg (lml) and group III plasebo (saline) total 4ml in nebulised form. All patients received the routine supportive management. The patients were evaluated on addmission, after treatment at Vz, 1, 3, 12, 36-48 hours in terms of respiratuar rate, heart rate, clinical score and oxygen saturation. In comparison of nebulised salbutamol and adrenalin with plasebo at 30 minutes (early period), clinical scores were lower in salbutamol and adrenalin groups than plasebo (p0.05). The results have shown that in the treatment of patients with acute bronchiolitis of moderate symptoms, adrenalin and salbutamol had smilar effects on initial symptoms (first half hours) and at later periods the two drugs had smilar effects with the placebo. The effectiveness of these drugs in patients with more severe symptoms is necessary to be studied in further studies.