Bilateral hafif-orta düzey karpal tünel sendromunda PRP ve steroid enjeksiyonunun ağrı şiddeti, fonksiyonel durum, elektrofizyolojik, ultrasonografik ve sonoelastografik bulgular üzerine etkinliklerinin karşılaştırılması: Randomize, prospektif, çift kör çalışma
Comparison of the efficacy of PRP and steroid injection on pain severity, functional status, electrophysiological, ultrasonographic and sonoelastographic findings in bilateral mild-moderate carpal tunnel syndrome: A randomized, prospective, double-blind study
- Tez No: 703470
- Danışmanlar: DOÇ. ŞEBNEM KOLDAŞ DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, ultrason elastografi, platelet rich plasma, kortikosteroid, Carpal tunnel syndrome, ultrasound elastography, platelet rich plasma, corticosteroid
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bilateral hafif-orta düzey karpal tünel sendromunda (KTS) kortikosteroid ve Platelet Rich Plasma (PRP) enjeksiyonlarının ağrı şiddeti, fonksiyonel durum, elektrofizyolojik, ultrasonografik ve sonoelastografik bulgular üzerine etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bilateral hafif-orta düzey idiopatik KTS teşhisi konulmuş dahil edilme kriterlerine uygun 60 hastanın 120 elbileği çalışmaya alındı. Hastalar Grup 1 (kortikosteroid) ve Grup 2 (PRP) olmak üzere iki gruba randomize edildi. Enjeksiyon öncesi, enjeksiyondan 1 ve 3 ay sonra bütün hastalar aktivasyon ve istirahatte VAS, Quick DASH anketi, el ve parmak kavrama kuvveti, sinir ileti çalışmaları (SİÇ) , median sinir kesit alanı (MSKA), median sinir elastisitesi açısından değerlendirildi. Bulgular: Aktivite ve istirahat ile VAS, Quick DASH skorları, el kavrama kuvveti her iki grupta enjeksiyon sonrası 1. ve 3.ayda anlamlı iyileşme gösterdi, ancak enjeksiyon sonrası 1. ayda kortikosteroid grubu daha üstün bulundu. Enjeksiyon sonrası 3. ayda ise gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi. Parmak kavrama kuvvetinde her iki grupta 3. ayda anlamlı artış izlendi, gruplar arası karşılaştırmada ise anlamlı farklılık saptanmadı. Enjeksiyon sonrası 1.ayda her iki grupta median duyu distal latansında (mSDL) ve median motor distal latansında (mMDL) azalma, duyu ileti hızında artış gözlendi. Sinir ileti incelemeleri açısından kortikosteroid grubundaki iyileşme 1. ayda üstün bulundu. 3. ayda ise mSDL her iki grupta azalmakla birlikte gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi. Median duyu iletim hızı ve mMDL 3.ayda her iki grupta artmakla birlikte kortikosteroid grubu daha üstün bulundu. MSKA'da kortikosteroid grubunda anlamlı küçülme izlenirken PRP grubunda değişiklik olmadı. Median sinir elastisitesi iki grupta da 1. ve 3. ayda anlamlı iyileşme gösterdi, gruplar arasında fark izlenmedi. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları incelendiğinde ağrı ve fonksiyonel durum açısından 1. ayda kortikosteroid grubu lehine üstünlük sağlandığı, ancak 3. ayda bu farkın kaybolduğu yine de her iki grupta kısa dönemde anlamlı iyileşme sağlandığı gözlendi. SİÇ bulguları ve MSKA ise her iki grupta iyileşme göstermekle birlikte, bu iyileşme kortikosteroid grubunda daha belirgindi.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to compare the efficacy of corticosteroid and Platelet Rich Plasma (PRP) injections on pain severity, functional status, electrophysiological, ultrasonographic and sonoelastographic findings in bilateral mild-moderate carpal tunnel syndrome (CTS). Materials and Methods: 120 wrists of 60 patients who were diagnosed with bilateral mild-to-moderate idiopathic CTS who met the inclusion criteria were included in the study. The patients were randomized into two groups, Group 1 (corticosteroid) and Group 2 (PRP). Before the injection, 1 and 3 months after the injection, all patients were evaluated in terms of activation and resting VAS, Quick DASH questionnaire, hand and finger grip strength, nerve conduction studies (NCS), median nerve cross-sectional area (MSCA), median nerve elasticity. Results: Activation and resting VAS, Quick DASH scores and hand grip strength showed significant improvement in both groups at the 1st and 3rd months after the injection, but the corticosteroid group was superior at the 1st month after the injection. No significant difference was observed between the groups at the 3rd month after the injection. There was a significant increase in finger grip strength at the 3rd month in both groups, but no significant difference was found in the comparison between the groups. Decrease in median sensory distal latency (mSDL) and median motor distal latency (mMDL), increase in sensory conduction velocity were observed in both groups at the first month after injection. In terms of nerve conduction studies, recovery in the corticosteroid group was superior at 1 month. At 3 months, although mSDL decreased in both groups, no significant difference was observed between the groups. Although median sensory conduction velocity and mMDL increased in both groups at 3 months, the corticosteroid group was found to be superior. While a significant reduction was observed in the corticosteroid group in MSCA, there was no change in the PRP group. Median nerve elasticity showed significant improvement in both groups at the 1st and 3rd months, no difference was observed between the groups. Conclusion: It was observed that there was more improvement in the corticosteroid group at the 1st month on pain severity and functional status, but this difference disappeared at the 3rd month, at the same time, significant improvement was achieved in both groups in the short term. Although NCS findings and MSCA improved in both groups, this improvement was more pronounced in the corticosteroid group.