Farklı turizm yörelerindeki bazı konaklama tesislerinin sağlık açısından değerlendirilmesi ve turistlerin sağlık sorunları
Assessment of health conditions of tourism facilities and health problems of tourists staying in these facilities
- Tez No: 129760
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHAT TEZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Tourism health, tourist, accommodation facilities, health conditions
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZET Evci, E.D., Farklı turizm yörelerindeki bazı konaklama tesislerinin sağlık açısından değerlendirilmesi ve turistlerin sağlık sorunları, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Yaz, kış, termal, din ve kültür turizmi yörelerinde bulunan turistik tesislerin sağlık niteliklerinin değerlendirilmesi ve turistlerin sağlık sorunlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 15 Mayıs-15 Ekim 2001 ve Ocak-Mart 2002 tarihleri arasında, Afyon, Antalya (Manavgat, Kemer ve Alanya), Bolu (Kartalkaya), Bursa (Uludağ), Erzurum (Palandöken), İzmir (Selçuk), Muğla (Marmaris) ve Nevşehir (Ürgüp)'de örneğe çıkan ve çalışmanın yapılmasını kabul eden tesislerde ve sağlık kuruluşlarında yapılmıştır. Tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmada, Turistik Tesislerin Sağlık Niteliklerini Tespit Formu (Form I), Turist Sağlık Bilgi Formu (Form II) ve Tesislerde Kalan Turistlerin Sağlık Sorunları Kayıt Formu (Form III) kullanılmıştır. Formlarla toplanan verilerin analizi bilgisayarda SPSS 10 Programında yapılmıştır. Tesislerin sağlığı etkileyen nitelikleri araştırmacı ve on uzman tarafından oluşturulan puanlama ölçeğine göre değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda; sağlığı etkileyen en önemli niteliklerden din ve kültür turizmi tesislerinde çevre (%57.7), ortak kullanım alanları (hamamlar %60.9), plajlar (%50.0), din ve kültür turizmi tesislerinde (%74.5) ve termal turizm tesislerinde (%55.5) mutfaklar, yaz turizmi tesislerinde suların kaynak kullanımı ve depolanması (%59.7), havuzlar (%53.7), plajlar (%83.7), personel iş ve sağlık nitelikleri (%69.7), kış turizmi tesislerinde sağlık birimleri (%71.4) ve katı atıklar (%77.8) yetersiz bulunmuştur. Değerlendirilen diğer nitelikler yeterli ve/veya kabul edilebilir bulunmuştur. Dört farklı yöreden araştırma anketini yanıtlayan 2 743 turistin yaz turizmi yörelerinde %18.2'si, din ve kültür turizmi yörelerinde %17.9'u, termal turizm yörelerinde %6.5'i ve kış turizmi yörelerinde %5.5'i sağlık sorunu ile karşılaştığını belirtmiştir. Bu çalışmada tesislerin sağlık nitelikleri ve turistlerin sağlık sorunları ile ilgili bulguların ilerde yapılacak araştırmalarda ve turizm sağlığı ile ilgili düzenlemelerde kaynak olarak kullanılması uygun olacaktır. Anahtar Kelimeler Turizm sağlığı, turist, konaklama tesisleri, sağlık nitelikleri.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Evci, E.D., Assessment of health conditions of tourism facilities and health problems of tourists staying in these facilities, Hacettepe University Health Sciences Institute Ph.D. Thesis in Public Health, Ankara, 2003. Aims of the study were to assess the health conditions of tourism facilities in winter, summer, thermal, religious and cultural tourism regions; and to identify the health problems of tourists. The study had been conducted in tourism and health facilities located in Afyon, Antalya (Manavgat, Kemer and Alanya), Bolu (Kartalkaya), Bursa (Uludağ), Erzurum (Palandöken), İzmir (Selçuk), Muğla (Marmaris) and Nevşehir (Ürgüp) that have been sampled and accepted to participate, between 15 May-15 October 2001 and January - March 2002. It is a descriptive study. Tourism Facilities Health Conditions Assessment Form (Form I), Tourist Health Information Form (Form II) and Heath Records of Tourists (Form III) who applied to local health facilities were data sources of the study. Data analysis was carried out with SPSS 10 statistical software. Health conditions of facilities was scored by the investigator and ten experts. According to the evaluation of tourism facilities, the following conditions that affect health were found to be inadequate: environment (57.7%), common areas (hamam 60.9%) and in religion and culture tourism establishments, kitchens in religious and cultural tourism (74.5%) and thermal tourism establishments (55.5%), use and storage of water resources (59.7%), pools (53.7%), personnel working conditions and health qualifications (69.7%) and beach (83.7%) in summer tourism establishments, health centers (71.4%), solid wastes (77.8%) in winter tourism establishments. Other conditions have been found as adequate or acceptable. Out of 2 743 tourists who voluntaried to reply questionnaires; 18.2% in summer tourism regions, 5.5% in winter tourism regions, 6.5% in thermal tourism regions and 17.9% in religion and cultural tourism regions had had any health problems. Findings of this study might be used as a reference in future studies and regulations on tourism health.