Ligamentum meniscofemorale anterius ve Ligamentum meniscofemorale posterius'un varyasyonları, meniscus lateralis ve femur'a tutunma yerlerinin morfometresi
The variation and morfometries of anterior and posterior meniscofemoral ligaments
  1. Tez No: 205807
  2. Yazar: AYCAN FEHİME GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. S. ÜMİT ŞEHİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: meniscofemoral ligament, menisküs, meniscus lateralis, ligament, lateral menisküs, meniscofemoral ligament, meniscus lateralis, ligament, meniscus
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Ligamentum meniscofemorale'ler (MFL) hem fonksiyonel hem de klinik açıdan önemli yapılardır. Anatomisi iyi tanımlanmış olsa da, boyutları değişkenlik göstermektedir.Bu çalışmada MFL'lerin boyutları, krus yapısı ve tutunma yerlerinin özellikleri, ligamentum cruciatum posterius (PCL) ve PCL'nin oblik lifleri ile ilişkisinin tanımlanması hedeflenmiştir.Yaşı ve ölüm nedeni kayıtlı, artrozu ve ligament hasarı olmayan taze 22 dondurulmuş kadavranın 40 dizi incelendi. Değerlendirilen 40 dizin 37'sinde (%92,5) en az bir MFL, ligamentum meniscofemorale anterius (aMFL) 20'sinde (%50) , ligamentum meniscofemorale posterius (pMFL) , 24'ünde (%60) tespit edildi. Dizlerin 7 (%17,5) tanesinde her iki ligamentin birarada olduğu gözlendi, 11 (%27,5) dizde PCL'nin oblik liflerine rastlandı. pMFL'nin ortalama uzunluğu 23,82±1,51mm ve aMFL'nin uzunluğu 21,55±0,97mm bulundu. pMFL'nin ortalama eni 3,43±0,57mm ve aMFL'nin eni 4,09±0,77mm ölçüldü. pMFL'nin ortalama krus uzunluğu, eni ve PCL ile arasındaki mesafe sırayla 11,3±1,8mm, 3,39±0,92mm, 4,19±1,59mm olarak tespit edildi. aMFL'nin krus uzunluğu ve eni sırayla 6,19±1,23mm ve 4,8±0,96mm bulundu. Bacak uzunluğu ile ligament uzunluğu karşılaştırıldığında doğru orantılı olarak artığı tespit edildi. aMFL uzunluğu ile aMFL krusunun uzunluğu arasında ters bir orantı olduğu gözlendi. Bunların dışında ligamentlerin boyutları ile ligamentlerin kruslarının boyutları arasında anlamlı bir bağlantı bulunamadı. Her iki ligamentin menisküs üzerine tek veya çift krus ile ayrı ayrı ve arada bir ayırıcı doku ile tutunduğu gözlendi.Meniscus lateralis için önemli bir fonksiyona sahip olan MFL'lerin anatomisinin iyi tanımlanması, patolojilerin doğru teşhis ve tedavisinde veya bölgenin cerrahisi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Meniscofemoral ligaments (MFL) have clinical and functional importance. Although, these ligaments are well defined, there is variance in their dimensions.The objectives of this study are to determine the dimensions of MFLs, to define the properties of the crura and their attachments, and to analyze the relations of ligamentum cruciatum posterior (PCL) and oblique bundles of the PCL.40 knees of 22 frozen cadavers who had no ligament injury and no arthrosis were analyzed. The ages and the reasons of deaths of the cadavers were known. In 37 knees (%92,5) at least one MFL, in 20 knees (50%) anterior meniscofemoral ligament (aMFL), in 24 knees (60%) posterior meniscofemoral ligament (pMFL) were observed. Both ligaments were present in 7 specimens (%17,5). The oblique fibers of PCL was present in 11 knees (%27,5). The average length of the pMFL was 23,82±1,51mm and the aMFL was 21,55±0,97mm respectively. The mean width of the pMFL was 3,43±0,57mm and the aMFL was 4,09±0,77mm. The mean length and the width of the pMFL?s crus and the distance between pMFL and PCL were defined as 11,3±1,8mm, 3,39±0,92mm, 4,19±1,59mm respectively. The mean length and width of aMFL?s crus were found as 6,19±1,23mm and 4,8±0,96mm. The linear relationship was observed between ligament length and leg length. There was inverse relation between the length of aMLF and the width of the aMFL crus. No any other relation was found between ligaments and the dimensions of the crura. Both ligaments were seen to attach on meniscus by single crus or double crura. These crura were separated from each other by a thin layer of tissue.To understand the anatomy of MFL which has important role in the function of lateral meniscus is important to diagnose and treatment of the pathologies of the knee.