Endodontik orijinli kronik periapikal lezyonlarda AST (aspartat aminotransferaz), LDH (laktat dehidrogenaz) ve CK (kreatin kinaz) enzim düzeylerinin belirlenmesi
Analysis of AST (aspartate aminotransferase), LDH (lactate dehidrogenase) and CK (creatine kinase) enzyme levels on chronic periapical lesions of endodontik origin
  1. Tez No: 129886
  2. Yazar: AYNUR SASANİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DURMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periapikal lezyon, aspartat aminotransferaz, laktat dehidrogenaz, kreatin kinaz, Periapical lesion, aspartate aminotransferase, lactate dehydrogenase, creatin kinase
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Sasani A., Endodontik orijinli kronik periapikal lezyonlarda AST, LDH ve CK enzim düzeylerinin belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Endodonti (Diş) Programı, Doktora Tezi, Ankara 2003. Bu çalışmada, endodontik orijinli kronik periapikal lezyonlarda fonksiyonel olarak ilişkili olan AST, LDH ve CK enzimlerinin aktiviteleri Tecnicon Dax otoanalizörü kullanılarak belirlendi. Bu amaçla, deney grubunda yer alan örnekler endodontik cerrahi sırasında endodontik orijinli kronik periapikal lezy onlardan elde edildi. Kontrol grubundaki sağlıklı periapikal dokular ise, ortodontik nedenlerle çekilen dişler ve/veya sağlıklı üçüncü molar dişler çekildikten sonra apikaldeki bağ dokusunun uzaklaştırılmasıyla elde edildi. Lezyonlar histopatolojik olarak iltihabi granülasyon dokusu ve kist dokusu olmak üzere iki farklı grupta tanımlandı. Deney ve kontrol grubunda yer alan örneklerdeki AST, LDH ve CK düzeyleri belirlendi. Hem iltihabi granülasyon dokusunda hemde kist dokusunda AST, LDH ve CK düzeyleri istatistiksel olarak kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu. Ancak iltihabi granülasyon dokusu kist dokusuyla karşılaştırıldığında, AST ve LDH düzeyleri hemen hemen aynı iken, CK düzeyinin iltihabi granülasyon dokusunda kist dokusuna göre daha yüksek olduğu belirlendi. Bulgular AST, LDH ve CK'nm periapikal lezyonlarda varolduğunu ve bu lezyonlarm gelişiminde rolleri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Sasani A., Analysis of AST, LDH and CK in Chronic Periapical Lesions of Endodontic Origin.Hacettepe University Health Sciences Institute, Program of Endodontics (Dentistry) PhD Thesis, Ankara 2003. In the present study attempts were made to detect and measure the activities of functionally related enzymes AST, LDH and CK by Tecnicon Dax autoanalyzer, in human chronic periapical lesions of endodontic origin. For this aim, tissue from chronic periapical lesion of endodontic origin was obtained at the time of endodontic surgery for experimental group. Non-inflamed control periapical tissues were obtained after extraction of healthy teeth for ortodontic reason or third molars, by removal of the connective tissue from the apices of these teeth. Histopathologically, chronic periapical lesions were defined in two different groups as infected granulation tissues and periapical cysts. AST, LDH and CK activities in periapical lesions and healthy periapical tissues were determined. Both in infected granulation tissues and cysts, AST, LDH and CK levels are statistically higher than control groups. But in infected granulation tissues, while AST and LDH levels were nearly the same, CK level was higher than cyst tissues. Our findings showed that AST, LDH and CK are present in periapical lesions and they have been contributed to pathogenesis of them.