Mogan gölü trofik statüsünün belirlenmesi
The Determination of trophic status for Mogan Lake
  1. Tez No: 130916
  2. Yazar: ELİF MANAV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. V. SEDAT YERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mogan, Ankara, ortofosfat, klorofil-a, trofik statü, Mogan, Ankara, orthophosphate, chlorophyll-a, trophic status
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
MOGAN GÖLÜ TROFİK STATÜSÜNÜN BELİRLENMESİ ELİF MANAV ÖZ Ankara için rekreatif yönü fazlaca olan Mogan Gölü'nde Aralık 2001 -Ocak 2003 tarihleri arasında gölün trofik durumunun belirlenebilmesi amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada, çeşitli parametrelerle farklı açılardan sonuca yaklaşım ana hedefi oluşturmuştur. Bu amaçla gölde belirlenen istasyonlardan su numuneleri alınmış; sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH, elektriki iletkenlik ve Seki derinliği ölçülmüş; vertikal ve horizontal olarak plankton örnekleri alınmış; dip çamuru örneklenmiştir. Su numuneleri ile nitrit azotu, nitrat azotu, amonyak azotu, ortofosfat ve klorofil-a analizleri yapılmıştır. Gölde baskın olan planktonik organizmalar ve zoobenthoslar belirlenmiştir. Yapılan değerlendirmeler ve daha önce yapılan çalışmaların ışığında, Mogan Gölü'nün trofik statüsü mezotrofik / ötrofik olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATION OF TROPHIC STATUS FOR MOGAN LAKE ELİF MANAV ABSTRACT The main goal of this study carried out at Lake Mogan, which is an important recreation area for Ankara, between December 2001 and January 2003 to determine the trophic status of the lake, was approaching the conclusion with different ways using various parameters. In this respect, water samples were collected from stations determined for the lake; temperature, dissolved oxygen, pH, electrical conductivity and Secchi depth were measured; vertical and horizontal plankton samples were taken; bottom mud was sampled. Water samples were analysed for nitrite nitrogen, nitrate nitrogen, ammonia nitrogen, orthophosphate and chlorophyll-a proportions. Planktonic and zoobenthic organisms which are dominant for the lake were determined. Trophic status of the Lake Mogan is considered to be mesotrophic/eutrophic, under the illumination of the recent evaluations and the studies accomplished before.