Değişmez primli değişken teminatlı hayat sigortaları
Fixed premium variable life insurance
  1. Tez No: 130942
  2. Yazar: ÖZGÜN GÜVENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL SUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Değişken hayat sigortası, bireysel hesap, yatırım getiri oranı, Variable life insurance, separate account, investment performance
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aktüerya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
DEĞİŞMEZ PRİMLİ DEĞİŞKEN TEMİNATLI HAYAT SİGORTALARI Özgün Güvener OZ Bu çalışmada, değişmez primli değişken teminatlı sigorta için aktüeryal kuram incelenmiştir. Değişmez primli değişken teminatlı sigorta poliçelerine uygulanabilmesi için standart değerleme ve ayrılma yasalarında yapılması gereken değişiklikler ile sigorta opsiyonlarının bu poliçelere uygulanması ele alınmıştır. Hesaplamalardaki varsayımların değiştirilmesi ile elde edilen çeşitli tasarımlar için genel bir formülasyon geliştirilmiş ve böylece tasarımlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca tasarımların uygulanabilirliği ve uygulamada karşılaşılabilecek sakıncalar üzerinde durulmuştur. Değişmez primli değişken teminatlı hayat sigortaları için birim rezervin değişmez teminatlı sigorta birim rezervi ile aynı olduğu varsayımı ile geliştirilen ve sadece bireysel hesabı kullanan tasarımın uygulama için en uygun olduğu görülmüştür. Değişik ürünler için hem bireysel, hem de genel hesabın kullanıldığı tasarımlar düşünülebilir. Çalışmada incelenen birçok tasarım arasında Fairbanks'in tasarımının uygulama açısından en iyi tasarım olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
FIXED PREMIUM VARIABLE BENEFIT LIFE INSURANCE Özgün Güvener ABSTRACT In this study, the theory for fixed premium variable benefit life insurance was investigated. Moreover, changes required in basic concepts underlying standard valuation and nonforfeiture laws and other statutory changes required were studied. The designs obtained by changing the assumptions in the calculations were investigated and a genarel formula was developed. Hence, the designs were compared. In addition, the applicablity of these designs and the problems caused by the application of them were searched. It can be stated that the design using only the separate account, which is developed under the assumption that the rezerv per $1 of face amount for the fixed premium varible benefit whole life insurance policy is the same as that for the corresponding fixed premium fixed benefit whole life insurance policy is the most appropriate one for the application. For different products, the designs using both separate and general accounts can be thought. It is concluded that Fairbanks' design is the most suitable one for application.