Kimya eğitiminde fizikokimya öğrenci deneylerinin değerlendirilmesi
The Evaluation of the physical chemistry student experiments in chemistry education
  1. Tez No: 130951
  2. Yazar: RANA MERİÇ YAŞITLI AKARSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ MORGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Physical chemistry education, student problems in physical chemistry laboratory, physical chemistry experiments, students' opinion related with physical chemistry
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
KİMYA EĞİTİMİNDE FİZİKOKİMYA ÖĞRENCİ DENEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Rânâ Meriç YAŞITLI (AKARSU) ÖZ Fizikokimya, kimya ve fizik bilimleri arasında yer alan önemli bir kimya dalıdır. Kimyanın bütün dallarının ve fiziğin öğretiminde olduğu gibi fizikokimyanın öğretiminde de laboratuvar yöntemi ve deneyler, önemli yer tutmaktadır. Bu tez çalışmasında da öğrencilerin fizikokimya laboratu varında yaşadıkları sorunların, laboratuvar dersine karşı ilgilerinin ve deneylerin fizikokimya konularını öğrenmeye katkısının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasında, Ankara'da bulunan üniversitelerden üçünün (G.Ü, A.Ü, ODTÜ) kimya bölümlerinde öğrenim gören toplam 90 öğrenciye iki bölümden oluşan bir anket uygulanmış, ayrıca bu öğrencilere laboratuvar dersi ile ilgili 7 görüş cümlesi yöneltilmiştir. Anketin 1. grubunda bulunan sorular, öğrencilerin fizikokimya ile ilgili bilgilerinin yeterliliğinin saptanmasına, deney föyleri hakkındaki düşüncelerinin saptanmasına ve laboratuvar dersi ile ilgili görüşlerinin belirlenmesine yöneliktir. Anketin 2. grubunda bulunan sorular, her üç bölümde ortak konulardaki paralel deneylerin yapılması sırasında karşılaşılan sorunları ve deneylerin derse katkısını belirlemeye yöneliktir, öğrencilere bu anketlerin yanı sıra yöneltilen 7 görüş cümlesi ise, kendilerinin laboratuvar dersi ile ilgili duygu ve düşüncelerini anlamaya yöneliktir. öğrencilerin bu anketlere ve görüş cümlelerine verdikleri cevaplar değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler, şu sonuçları ortaya çıkarmıştır: ¦ öğrenciler fizikokimya dersinin içeriği hakkındaki bilgilerini orta seviyede bulmaktadırlar. ¦ öğrenciler, fizikokimya dersinde işlenen konularla laboratuvarda yapılan deneyler arasında genellikle ilişki kurabilmektedirler; deneylerin amacını ve hangi konuları anlamayı sağlayacağını bilmektedirler.¦ öğrenciler deney föylerindeki deneylerin, genel olarak da laboratuvar dersinin, konuların öğrenilmesinde faydalı olduğunu, bu dersin el becerilerini geliştirdiğini ve öğrenmede kalıcılık sağladığını düşünmektedirler. ¦ öğrenciler deney föylerini“kısmen yeterli”bulmaktadırlar. Buna rağmen öğrencilerin bir çoğu, deneylere yalnızca föylerden hazırlanmaktadırlar. ¦ öğrenciler, laboratuvar dersinde deney yaparken malzemelerin yetersiz veya bozuk olmasından, dikkatsizlikten ve tecrübesizlikten kaynaklanan basit problemler yaşamaktadırlar. ¦ Fizikokimya laboratuvarı dersi, ortalamanın ancak üzerinde ilgi gören ve sevilen bir ders olarak görülmektedir. ANAHTAR KELİMELER: Fizikokimya eğitimi, fizikokimya laboratuvarı dersindeki öğrenci sorunları, fizikokimya deneyleri, fizikokimya deneyleri ile ilgili öğrenci görüşleri. Danışman: Prof. Dr. inci MORGİL, Hacettepe Üniversitesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Bölümü, Kimya Eğitimi Anabilim Dalı 11
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF THE PHYSICAL CHEMISTRY STUDENT EXPERIMENTS IN CHEMISTRY EDUCATION Rânâ Meriç YAŞITLI (AKARSU) ABSTRACT Physical chemistry is an important branch of chemistry taking part between chemistry and physic sciences. In chemistry education, laboratory method and experiments are important like in education of all branches of chemistry and physics. In this thesis, determination of student's problems faced in physical chemistry laboratory, the interests of students related with laboratory lecture and contribution of experiments to learn physical chemistry are aimed. In this study, the questionnaires forming two groups of questions and 7 attitude sentences related to laboratory lecture were applied to 90 students which had been educating in department of chemistry science in three university (G.U, A.U, METU) in Ankara. The questions in first group in questionnaire a re focused on determine the sufficiency of the students' knowledge related with physical chemistry, determine the opinion about students' experiment book and laboratory lecture. The questions in second group in questionnaire are focused on determine the problem faced during performing the experiments and contribution of experiments to lecture for common subjects in three departments. In addition to these questionnaires, 7 attitude sentences asked to students are focused on understand the sense and opinions of students related with laboratory lecture. The answers to the questionnaires and attitude sentences are evaluated. According to results, the conclusions given below are revealed:. Students thought their knowledge about content of physical chemistry lecture is an intermediate level.. Students generally established relationship between the subjects explained in physical chemistry lecture and the experiment performed in laboratory. Students knew the object and utility of the experiments.. Students thought the experiments in laboratory book, generally laboratory lectures are useful in learning subjects. They also thought the experiments improve their hand skill and provide permanent learning. wm MmmMmm 111. Students thought the laboratory book is“partially adequate”. However, most of students study the experiment only from laboratory book.. Students live some of simple problems during experiments result from inadequate or destroyed materials, carelessness and inexperienced.. Physical chemistry laboratory lecture is revealed that it is hardly interested lecture according to average of students and it is lovely lecture according to students.