Öğrencilerin kimya eğitiminde kimyasal denge konusunda kavram yanılgıları ve giderilmesine yönelik çalışmalar
A Study on the misconceptions about chemical equilibrium in chemistry education and the elimination of these misconceptions
  1. Tez No: 130984
  2. Yazar: AYDAN SEPET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, Kavramlar, Yanlış Kavramlar, Alternatif Kavramlar, Kimyasal Denge, Chemistry education, concepts, misconceptions, alternative concepts, Chemical Equilibrium
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖĞRENCİLERİN KİMYA EĞİTİMİNDE KİMYASAL DENGE KONUSUNDA KAVRAM YANILGILARI VE GİDERİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR Aydan SEPET ÖZ Bu çalışmada, lise ikinci sınıf öğrencilerinin, Kimya müfredatında yer alan Kimyasal Denge konusu ile ilgili kavram yanılgılarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 20 adet çoktan seçmeli sorudan oluşan Kimyasal Denge Kavram Testi geliştirilmiş ve bu kavram testi 2001-2002 öğretim yılı 2. dönem Ankara ili Çankaya ilçesine bağlı özel Karacan Dershanesine devam eden 76 lise ikinci sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilere Kimya Tutum ölçeği ve Bilimsel İşlem Beceri Testi uygulanmıştır. Değerlendirmeler sonucunda öğrencilerin Kimyasal Denge Konusunda 20 soruya verdikleri doğru cevap yüzde aralığı %100 -%5.3'dür. öğrencilerin denge tepkimelerinde ileri ve geri tepkime hızları, denge bağıntısı, Kd ve Kp arasındaki ilişki, denge tepkimelerinde ürünler ve girenlerin durumu, denge tepkimelerinde ileri ve geri aktivasyon enerjileri, dengeye madde eklenmesi ve çıkarılması, dengeye katalizör etkisi konularındaki kavram yanılgıları tespit edilmiştir. Kimya Tutum ölçeği ve Kimyasal Denge Kavram Testi arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir (r= 0.149, p> 0.05). Ayrıca Bilimsel İşlem Beceri Testi ve Kimyasal Denge Kavram testi arasında da anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (r= 0.186, p> 0.05).
Özet (Çeviri)
A STUDY ON THE MISCONCEPTIONS ABOUT CHEMİCAL EQUILIBRIUM IN CHEMISTRY EDUCATION AND THE ELIMINATION OF THESE MISCONCEPTIONS Aydan SEPET ABSTRACT The aim of the study is to identify misconceptions of the 2nd grade high school students about the chemical equilibrium. For this aim, the Chemical Equilibrium Concept Test which is made up of 20 items was developed and it was administered to 76 2nd grade high school students attending to special cuorses towards the Universty Etrance examination. Furthermore The Attitude Toward Science scala and the Science Process Skill Test were also administered to the sudents sampled. Data abtained indicated that the rate of the students' correct answers to the Chemical Equilibrium Concept test is between 100%and 5,3%. Student misconceptions were identified regarding the following chemical topics: forward and backward reaction rates in the equilibrium reactions, equilibrium relation, the relationship between Kd and Kp, products of the equilibrium reactions, the state of inputs, forward and backward activation energies in the equilibrium reactions, adding and subtracting materials to the equation, the impact of catalyzer on the equilibrium. Any significant relation was not observed between the Attitude Toward Science scala and the Science Process Skill test ( r= 0,149, p>0,03). Additionally, there was no significant relationship between the Sciece Process Skill test and the Chemical Equilibrium Concept test (r= 0,186, p>0,05).