Bazı ftalosiyanin türevlerinin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
The Synthesis of some phthalocyanines derivatives and investigation of their properties
  1. Tez No: 131168
  2. Yazar: ÜLKÜ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN KÜÇÜKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ftalosiyaninler, Asimetrik ftalosiyaninler, Simetrik ftalosiyaninler, °XC CN CN M: 2H, Co X:H E : SfCH^NfCH^ SfCH^CH^I SfCHjJjCCCOOCjH^ M: 2U, Co E:H X:OR R : -(CH^OC^ -(CH^OC^ -CH^CHj -(CH2)2OCH=CH2 -(CH^CN -CHfCH^ ?CH, Şema 1 : Sentez edilen fitalosiyanin bileşikleri ve türevleri n, Phthalocyanines, Asimetric phthalocyanines, Simetric phthalocyanines in?XC, M ON. M : 2H, Co X:H E : SfCHjyjfCH^ SfCH^fCH^I SfC^CfCOOCjH^ M M: 2Li, Co E:H X, OR R : -(CH^OCHj -(C^OCjHs -CHjCH, (CH^OCHsCH
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI FTALOSİYANİN TÜREVLERİNİN SENTEZİ VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ÜlküYILMAZ İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 75 + xii sayfa 2003 Danışman : Prof. Dr. Hasan KÜÇÜKBAY Bu tez üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda, ftalosiyaninlerle ilgili başkalarınca yapılmış çalışmalar değerlendirilmiştir. İkinci kısımda, sentezlenen yeni ftalosiyaninler ve bazı türevlerinin sentez metodları verilmiştir. Bu çalışmada sentezlenmiş ftalosiyanin ve türevleri şema 1 de görülmektedir. Son kısmı bileşiklerin ^-NMR, UV-VIS, FT-IR, kütle spektrumlan, mikro- analiz (elementel analiz) ve erime noktası sonuçlarını içermektedir. Elde edilen sonuçların bazılarının tartışması da bu kısımda yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE SYNTHESIS OF SOME PHTHALOC YANINES DERIVATIVES AND INVESTIGATION OF THEIR PROPERTIES Ülkü YILMAZ İnönü University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 75 + xii pages 2003 Supervisor : Prof. Dr. Hasan KÜÇÜKBAY This thesis consist of three parts. In the first part, work with related phthalocyanines done by previous researchers is considered. In the second part, the synthesis methods of the newly synthesised phthalocyanines and their some derivatives.The phthalocyanines synthesised in this work are shown in scheme 1. The last part contains 'H-NMR, UV-VIS, FT-IR, mass spectrums, micro analysis (elemental analysis) and melting point data of the compounds. The discussion of the some results obtained have also been made in this part.